200 g. krupice (griz)
5 dcl mlijeka
2 žlice smeđeg šećera
naribana kora 1 limuna
naribana kora 1 naranče
2 jaja
50 g mrvica od keksa petit beuerre
50 g marmelade od malina
sol
Priprema:
U lonac uliti mlijeko od kojeg ste odvojili 2 žlice (i ostavite sa strane), 1 dcl vode, šećer, naribanu koricu limuna i naranče i malo soli. Kuhati otklopljeno na slaboj vatri i postupno dodavati krupicu neprestano miješajući.
Kad se smjesa zgusti, poklopiti i pojačati vatru i kuhati dok poklopac ne počne skakati od pritiska pare. Tada vatru ponovno smanjiti i kuhati još 7-8 minuta.
Dva žumanca izmiješati s dvije žlice mlijeka.
Maknuti lonac s vatre i pustiti da sva para izađe pa promiješati smjesu i ostaviti da se malo ohladi pa dodati umućene žumance s mlijekom. Smjesu od krupice staviti na malo navlaženu aluminijsku foliju i razvući ju na debljinu 2 centimetra i pustiti da se ohladi.
Lagano razmutiti bjelanjke da se zapjene, ali se ne smije početi formirati u snijeg.
Ohlađenu krupicu narezati na rombove, uvaljati ih u razmućeni bjelanjak pa u mrvice od keksa i lagano popržiti na zagrijanom maslacu.
Ovako pripremljene uštipke posuti prah šećerom i poslužiti s marmeladom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+1)
Sastojci:
200 g. krupice (griz)
5 dcl mlijeka
2 žlice smeđeg šećera
naribana kora 1 limuna
naribana kora 1 naranče
2 jaja
50 g mrvica od keksa petit beuerre
50 g marmelade od malina
sol
Priprema:
U lonac uliti mlijeko od kojeg ste odvojili 2 žlice (i ostavite sa strane), 1 dcl vode, šećer, naribanu koricu limuna i naranče i malo soli. Kuhati otklopljeno na slaboj vatri i postupno dodavati krupicu neprestano miješajući.
Kad se smjesa zgusti, poklopiti i pojačati vatru i kuhati dok poklopac ne počne skakati od pritiska pare. Tada vatru ponovno smanjiti i kuhati još 7-8 minuta.
Dva žumanca izmiješati s dvije žlice mlijeka.
Maknuti lonac s vatre i pustiti da sva para izađe pa promiješati smjesu i ostaviti da se malo ohladi pa dodati umućene žumance s mlijekom. Smjesu od krupice staviti na malo navlaženu aluminijsku foliju i razvući ju na debljinu 2 centimetra i pustiti da se ohladi.
Lagano razmutiti bjelanjke da se zapjene, ali se ne smije početi formirati u snijeg.
Ohlađenu krupicu narezati na rombove, uvaljati ih u razmućeni bjelanjak pa u mrvice od keksa i lagano popržiti na zagrijanom maslacu.
Ovako pripremljene uštipke posuti prah šećerom i poslužiti s marmeladom.