Sok od bobica bazge
UPDATE 17.9.2018. Plodovi bazge, tamne bobice koje bojom podsjećaju na borovnice, ali otprilike upola manje, tradicionalno se koriste za pripremu sirupa, vina, džema ili u kolačima.
Osim osvježavajućeg okusa, uvriježeno je mišljenje da sok od bazge ublažava simptome gripe, povišene temperature, grlobolju i kašalj.
Sastojci
- 5 kg bobica od bazge
- 2 kg šećera
- 1 litra vode
- 1 vrećica konzervansa
- kora od 1 limuna
- 5-10 klinčića (po okusu)
Piprema
Odvojiti bobice od peteljki, oprati ih, staviti u lonac s debelim dnom i preliti vodom. Kuhati na laganoj vatri dok ne zavrije, maknuti s vatre, dodati šećer, limunovu koru narezanu na trakice i klinčiće pa vratiti na laganu vatru da ponovno zavrije i kuhati 10-ak minuta. Maknuti s vatre, dodati vrećicu konzervansa i uliti u boce. Ovako pripremljeni sirup razrjeđuje se vodom.
photo by Chiot's Run
- Vaše oznake (tagovi): bazga / bobice / pekmez / sok / tradicionalno / zimnica
- Sastojci: bobice bazge / klinčić / limun / šećer
Odličan članak, svaka čast! Nemam mogučnosti sama raditi sok od bazge pa sam mislila naručiti sa pereglina ali se malo dvoumim tbog cijene, makar ih svugdje hvale, zanima me vaše mišljenje i kako prepoznati dobar sirup ili sok? hvala unaprijed
jel mi mozete reči koliko se litara dobije sirupa od jedne smjese hvala...
jel mi mozete reči koliko se litara dobije sirupa od jedne smjese hvala...
molio bih da mi neko objasni uvezi cvet od bozga i bobice ja znam od stariji nasi kako su govorili 'cvjet od bozga moze se koristiti ali kad vec postane uzdreo znaci u vidu bobice onda postaje otrovan dali je istina ??
istina je,ali prokuhavanjem bobica,nestaju svi toksini i otrovi iz njih:))
:) :)
Molila bih da mi netko posalje recept za sok od jabuka (bez mrkve!), hvala unaprijed!
1,5 kilograma očišćenih jabuka, 600 grama šećera, 20 grama limunske kiseline, 6 litara vode. U posudu narežite očišćene jabuke i zalite sa 1 litrom vode pa kuhajte dok ne omekane. Kada jabuke omekane treba ih procjediti, a jabuke samljeti u kašu. U veću posudu (oko 9-10 litara) dodati kašu od jabuka, šećer, limunsku kiselinu i zaliti sa preostalom vodom. Kuhati nekih 25 minuta. Kada je kuhano vrući sok uliti u vruće boce. Kada se ohladi pospremiti.
Molio bih da mi netko pošalje recept
za pekmez od sušenih bazginih bobica. Hvala.
ja sam radipa pekmez od svježi bobicai to: 2kg očišćenih svježih bobica 1kg šečera,to sam lagano kuhaladok nije postalo željene gustoće,i dodala i sok od limuna ili žličicu limuntusa,vruće uzagrijane flašice i u pečnicu na 100 stup.pasterizirat.i to je to super je vrijedi probati poz
ja sam radipa pekmez od svježi bobicai to: 2kg očišćenih svježih bobica 1kg šečera,to sam lagano kuhaladok nije postalo željene gustoće,i dodala i sok od limuna ili žličicu limuntusa,vruće uzagrijane flašice i u pečnicu na 100 stup.pasterizirat.i to je to super je vrijedi probati poz