80 g maslac
80 g šećera
2 žumanjka, tvrdo kuhana pa propasirana
1 velika žlica ruma
Za smeđu smjesu
150 g badema (bademi se mogu zamijeniti mljevenim orasima)
150 g kristal šećera (bolji je šećer sitnih kristala)
60 g ribane čokolade
1 bjelanjak
1 velika žlica ruma
Skuhati dva tvrdo kuhana jaja, odvojiti žutanjak i bjelanjak, pa žutanjke fino ispasirati (može i vilicom). Kuhani bjelanjak nam za ovaj recept neće trebati.
Pjenasto umutiti maslac, dodati šećera, propasirana tvrdo kuhana žumanjka i veliku žlicu ruma. Sve fino izmiješati pa ostaviti na hladno da se stegne.
Bademe blanširati u vrućoj vodi (prokuhati kratko dok se koža ne napuhne), pa oljuštiti smeđu kožu i samljeti. U originalnom receptu bademi su bez kože iako se može ostaviti koža, ali će tada okus biti malo gorkast, a bademi se mogu zamijeniti orasima. Bademe i šećer zamijesiti s jednim bjelanjkom i jednom velikom žlicom ruma, a tijesto dobro izraditi.
Smeđe tijesto razvaljati na otprilike pola centimetra debljine, premazati žutom smjesom i rolati.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.4 (+10)
Osim što je dekorativna pa će lijepo izgledati na pladnju s kolačima, ova salama mora se sušiti na zraku nekoliko dana prije posluživanja i idealna je za božićne i uskršnje blagdane kad se s pripremom kolača počinje i tjedan dana unaprijed.
Za žutu smjesu
- 80 g maslac
- 80 g šećera
- 2 žumanjka, tvrdo kuhana pa propasirana
- 1 velika žlica ruma
Za smeđu smjesu
- 150 g badema (bademi se mogu zamijeniti mljevenim orasima)
- 150 g kristal šećera (bolji je šećer sitnih kristala)
- 60 g ribane čokolade
- 1 bjelanjak
- 1 velika žlica ruma
Skuhati dva tvrdo kuhana jaja, odvojiti žutanjak i bjelanjak, pa žutanjke fino ispasirati (može i vilicom). Kuhani bjelanjak nam za ovaj recept neće trebati.
Pjenasto umutiti maslac, dodati šećera, propasirana tvrdo kuhana žumanjka i veliku žlicu ruma. Sve fino izmiješati pa ostaviti na hladno da se stegne.
Bademe blanširati u vrućoj vodi (prokuhati kratko dok se koža ne napuhne), pa oljuštiti smeđu kožu i samljeti. U originalnom receptu bademi su bez kože iako se može ostaviti koža, ali će tada okus biti malo gorkast, a bademi se mogu zamijeniti orasima. Bademe i šećer zamijesiti s jednim bjelanjkom i jednom velikom žlicom ruma, a tijesto dobro izraditi.
Smeđe tijesto razvaljati na otprilike pola centimetra debljine, premazati žutom smjesom i rolati.