Župa
Iako je Slavonija, pa tako i Požeština sinonim za dobro i obilno jelo, čini se da je u prošlosti seljak bio više gladan nego sit. Jedući meso svega dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom, koristio je sve godišnje i životne običaje, te zajedničke teške poljoprivredne poslove kako bi se dosita najeo. Štednji hrane, posebice sušenoj svinjetini koje nikada nije bilo dovoljno, u prilog su išli veliki i strogi postovi, napose oni za adventa, odnosno korizme. Životnu energiju za tešku seljačku svakodnevicu u ta dva mjeseca, umjesto masti, davalo je crno zlato – ulje od bundevinih koštica, kojega su nekada davno seljaci pravili sami. Stucane koštice, odnosno župa, bila je osnova mnogim jelima od posne sarme do župe s taranom, koja se, bogme, sve tako posna jela u slast!
Sastojci:
- voda
- sjemenke bundeve
- sol
- papar
- tarana (oštro brašno, malo tople vode i sol)
Priprema:
1. Sjemenke propeći i usitniti u mužaru.
2. U uzavrelu, posoljenu vodu usuti usitnjene sjemenke i kuhati dok se ne počne dizati ulje.
3. Dodati osušenu taranu napravljenu od brašna i vode, te kuhati desetak minuta dok se ne razmekša i ne poveže sa sjemenkama
NAPOMENA: Nekada se župa, brašno od sjemenki, kada bi pustilo ulje cijedila i bacala. Najvjerojatnije, jer je bila puna ostataka ovojnica sjemenki. Danas, kada se uglavnom uzgajaju golice, mislimo da bacanje nije potrebno.
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
- Vaše oznake (tagovi): sjemenke / tjesetenina