Taman torta
Ova torta ima sve da bi bila taman :)
moguće su i varijacije: ukoliko umjesto kave stavite naranču, dobit ćete drugi okus i drugu tortu, umjesto oraha lješnjake, opet se sve mijenja....ona je dobar temelj za različite okuse i mirise...
Sastojci:
- 7 jaja
- 7 žlica šećara
- 1 vanilin šećer
- 150 g mljevenih oraha
- 150 g mljevenih lješnjaka
- 50 g mljevenog plazma keksa (ili petite beurre)
Sastojci za filu:
- 200 g maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 100 g plazma keksa
- 100 g mljevenih oraha
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml kuhane kave (napraviti i ohladiti)
Priprema:
- pripremiti dva kalupa dimenzija 20 x 23 cm (podmazati ih i dno obložiti papirom za pečenje)
- dobro umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom..kada je sve umućeno umiješati špatulom orahe, lješnjake i plazmu...dobijeno tijesto rasporediti u dva pripremljena kalupa i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta...pečene izvadite na rešetkastu podlogu i ohladite prije filanja
- za fil: prvo plazmu složiti na tacnu i preliti ohlađenom kavom
- dobro umutiti maslac sa šećerom...kada je umućeno dodati plazmu (ne treba je gnječiti, ona će se pod mikserom izgnječiti), mljevene orahe i omekšalu čokoladu...sve dobro sjediniti
- na tacnu staviti jednu koru, premazati je polovicom fila, pokriti drugom korom, malo je pritisnuti dlanovima pa je filovati preostalim filom odozgo i okolo...
- ukrasiti po želji.....
* ako nemate kalupe iste veličine ispecite jednu koru u velikom limu (za električni špaher) i podijelite je na dva dijela, ili tri, pa filujte
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com
- Vaše oznake (tagovi): biskvit torta
- Sastojci: čokolade za kuhanje / jaja / maslac / maslaca
Divni recepti..jasni i dobar opis!
hvala,....hvala velika!