1 vanilija (ja sam stavila 1 žlicu paste od vanilije)
6 žumanaca
150 g šećera
50 g škrobnog brašna (gustin ili sl...dobro bi bilo ako imate neki krumpirov škrob..ja nisam imala)
50 g glatkog brašna
ribana korica 3 limuna
500 ml mlijeka
Sastojci za osnovno tijesto - podloga:
75 g hladnog maslaca
250 g brašna
125 g šećera
malo soli
ribana korica od 1/4 limuna
nekoliko žlica hladnog mlijeka (meni je trebalo 7)
Sastojci za gornje tijesto - (patišpanja):
140 g brašna
3 jaja
100 g šećera
40 g maslaca (otopiti i malo prohladiti)
1 (2 žličice) prašak za pecivo
prstohvat soli
ribana korica 1 limuna
Priprema:
Prvo napraviti kremu. Limun oprati, dobro osušiti i izgratati samo žuti dio te staviti u posudu s toplim mlijekom neka odstoji barem 15 minuta da mlijeko poprimi aromu.
Posebno umutiti žumanjke sa šećerom pa kada su dobro umućena umiješati žlicom škrobno i glatko brašno, umiješamo procijeđeno mlijeko (da se ukoloni limunova korica) sve dobro izjednačimo i vratimo kuhati...miješati stalno dok se smjesa ne zgruša i potrebno je da malo kuha), kremu prebaciti na tacnu, pokriti folijom i ostaviti je da se ohladi barem 40 minuta.
Dok se hladi slastičarska krema napraviti osnovno tijesto odnosno, podlogu. Izraditi maslac i brašno da se dobije mrvičasto tijesto.
Dodati sve ostale sastojke, sjediniti i dobiveno tijesto umotati u foliju te ostaviti da se hladi 30 minuta u frižideru.
Sada napraviti gornje tijesto (potišpanju). Dobro umutiti jaja i šećer, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju umiješati rastopljeni maslac.
Slaganje kolača:
Kalup promjera 23 cm podmazati i posuti brašnom, razvaljati tijesto za podlogu pa obložiti kalup tijestom, dno i okolo.Staviti na podlogu slastičarsku kremu, malo je žlicom utisnuti da ne ostane rupica. Preko kreme izliti tijesto za patišpanju...
Pripremljen kolač staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C (kod mene 190°C) i peći ga 30 do 40 minuta. Gotov kolač osloboditi kalupa i posuti šećerom u prahu...potpuno ohladiti pa poslužiti.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
Mirisna osvježavajuća torta...neobično se slaže, a ako volite aromu limuna oduševit će vas..jednako možete dobiti i s narančama
Sastojci za slastičarsku kremu:
- 1 vanilija (ja sam stavila 1 žlicu paste od vanilije)
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 50 g škrobnog brašna (gustin ili sl...dobro bi bilo ako imate neki krumpirov škrob..ja nisam imala)
- 50 g glatkog brašna
- ribana korica 3 limuna
- 500 ml mlijeka
Sastojci za osnovno tijesto - podloga:
- 75 g hladnog maslaca
- 250 g brašna
- 125 g šećera
- malo soli
- ribana korica od 1/4 limuna
- nekoliko žlica hladnog mlijeka (meni je trebalo 7)
Sastojci za gornje tijesto - (patišpanja):
- 140 g brašna
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 40 g maslaca (otopiti i malo prohladiti)
- 1 (2 žličice) prašak za pecivo
- prstohvat soli
- ribana korica 1 limuna
Priprema:
Prvo napraviti kremu. Limun oprati, dobro osušiti i izgratati samo žuti dio te staviti u posudu s toplim mlijekom neka odstoji barem 15 minuta da mlijeko poprimi aromu.
Posebno umutiti žumanjke sa šećerom pa kada su dobro umućena umiješati žlicom škrobno i glatko brašno, umiješamo procijeđeno mlijeko (da se ukoloni limunova korica) sve dobro izjednačimo i vratimo kuhati...miješati stalno dok se smjesa ne zgruša i potrebno je da malo kuha), kremu prebaciti na tacnu, pokriti folijom i ostaviti je da se ohladi barem 40 minuta.
Dok se hladi slastičarska krema napraviti osnovno tijesto odnosno, podlogu. Izraditi maslac i brašno da se dobije mrvičasto tijesto.
Dodati sve ostale sastojke, sjediniti i dobiveno tijesto umotati u foliju te ostaviti da se hladi 30 minuta u frižideru.
Sada napraviti gornje tijesto (potišpanju). Dobro umutiti jaja i šećer, dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i na kraju umiješati rastopljeni maslac.
Slaganje kolača:
Kalup promjera 23 cm podmazati i posuti brašnom, razvaljati tijesto za podlogu pa obložiti kalup tijestom, dno i okolo.Staviti na podlogu slastičarsku kremu, malo je žlicom utisnuti da ne ostane rupica. Preko kreme izliti tijesto za patišpanju...
Pripremljen kolač staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C (kod mene 190°C) i peći ga 30 do 40 minuta. Gotov kolač osloboditi kalupa i posuti šećerom u prahu...potpuno ohladiti pa poslužiti.
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2015/04/torta-s-aromom-limuna.html