Recept je sa foruma...ako je to uopće ono što tražite, jer kod nas se različiti kolači zavisno od kraja nazivaju istim imenima :)
Berlinska torta
Tijesto:
12 bjelanjaka
25 dkg šećera u prahu
25 dkg samljevenih prepečenih lješnjaka (ili oraha)
4 velike žlice brašna
2 paketića vanili-šećera
Potrebne su četiri kore, no ispeku se samo dvije (jedna po jedna) koje se kasnije, kada se ohlade prerežu po pola.
Znači, isto tijesto pečemo u dva puta!
Istuku se šest bjelanjaka u čvrsti snijeg. Doda mu se 12,5 dkg šećera u prahu i jedan paketić vanili-šećera i sve se dalje tuče u čvrstu masu kojoj se zatim doda 12,5 dkg samljevenih prepečenih lješnjaka (ja ih preferiram jer su najaromatičniji, no u original receptu idu orasi; probano i s bademima , sve je fino) te 2 žlice brašna.
Takva gusta masa izlije se u veliki pleh (lim za pečenje) koji je najbolje obložiti masnim papirom lagano namazanim putrom i posutim brašnom. Debljina mase bi trebala biti, recimo 1 cm.
Peći na srednje laganoj vatri (150 c) dok tijesto lagano ne porumeni (pazite da ne zagori, jako je osjetljivo!).
Na isti način, s drugom polovicom sastojaka, napraviti i još jedno tijesto.
Pečeno tijesto pustiti da se prohladi, istresti pažljivo iz pleha (može biti lomljivo!), maknuti papir.
Kad su se tijesta dobro i potpuno ohladila, prerezati ih po pola, tako da dobijemo 4 komada.
Krema:
12 žumanjaka
12 velikih žica šećera
10 dkg rastopljene čokolade za kuhanje (ili 5 dkg kakaa, ako volite malo gorkasto)
25 dkg putra, pjenasto izmiješanog (znači, ne krutog!)
Kremom se puni torta, ali i oblaže.
Žumanjci i šećer kuhaju se uz stalno miješanje na pari (onako "lonac u loncu", stara škola; u većem je voda, u manjem naša buduća kremica) dok se ne pretvore u gustu kremu.
Tada se u nju doda rastopljena čokolada ili kakao, dobro izmiješa i makne s vatre da se krema ohladi.
Dobro ohlađenoj kremi doda se razmekšani maslac (mikserom se dodaje po malo po malo) uz stalno miješanje.
Kad je krema gotova puniti kore, a s ostatkom kreme je obložiti.
Prvih par puta trebat će vam malo prakse, dok ne skužite koliko vam kreme treba ostati, ali čak i da ju ne obložite izvana garantiram da će svi biti oduševljeni ovom tortom. Možda čak i više, zbog kontrasta njezine neugledne vanjštine i božanstvene kombinacija putraste kreme od čokolade i beze kora s pečenim lješnjacima!
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
Recept je sa foruma...ako je to uopće ono što tražite, jer kod nas se različiti kolači zavisno od kraja nazivaju istim imenima :)
Berlinska torta
Tijesto:
12 bjelanjaka
25 dkg šećera u prahu
25 dkg samljevenih prepečenih lješnjaka (ili oraha)
4 velike žlice brašna
2 paketića vanili-šećera
Potrebne su četiri kore, no ispeku se samo dvije (jedna po jedna) koje se kasnije, kada se ohlade prerežu po pola.
Znači, isto tijesto pečemo u dva puta!
Istuku se šest bjelanjaka u čvrsti snijeg. Doda mu se 12,5 dkg šećera u prahu i jedan paketić vanili-šećera i sve se dalje tuče u čvrstu masu kojoj se zatim doda 12,5 dkg samljevenih prepečenih lješnjaka (ja ih preferiram jer su najaromatičniji, no u original receptu idu orasi; probano i s bademima , sve je fino) te 2 žlice brašna.
Takva gusta masa izlije se u veliki pleh (lim za pečenje) koji je najbolje obložiti masnim papirom lagano namazanim putrom i posutim brašnom. Debljina mase bi trebala biti, recimo 1 cm.
Peći na srednje laganoj vatri (150 c) dok tijesto lagano ne porumeni (pazite da ne zagori, jako je osjetljivo!).
Na isti način, s drugom polovicom sastojaka, napraviti i još jedno tijesto.
Pečeno tijesto pustiti da se prohladi, istresti pažljivo iz pleha (može biti lomljivo!), maknuti papir.
Kad su se tijesta dobro i potpuno ohladila, prerezati ih po pola, tako da dobijemo 4 komada.
Krema:
12 žumanjaka
12 velikih žica šećera
10 dkg rastopljene čokolade za kuhanje (ili 5 dkg kakaa, ako volite malo gorkasto)
25 dkg putra, pjenasto izmiješanog (znači, ne krutog!)
Kremom se puni torta, ali i oblaže.
Žumanjci i šećer kuhaju se uz stalno miješanje na pari (onako "lonac u loncu", stara škola; u većem je voda, u manjem naša buduća kremica) dok se ne pretvore u gustu kremu.
Tada se u nju doda rastopljena čokolada ili kakao, dobro izmiješa i makne s vatre da se krema ohladi.
Dobro ohlađenoj kremi doda se razmekšani maslac (mikserom se dodaje po malo po malo) uz stalno miješanje.
Kad je krema gotova puniti kore, a s ostatkom kreme je obložiti.
Prvih par puta trebat će vam malo prakse, dok ne skužite koliko vam kreme treba ostati, ali čak i da ju ne obložite izvana garantiram da će svi biti oduševljeni ovom tortom. Možda čak i više, zbog kontrasta njezine neugledne vanjštine i božanstvene kombinacija putraste kreme od čokolade i beze kora s pečenim lješnjacima!