Berlinska torta

2 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Berlinska torta

Marija traži recept za berlinsku tortu

Recept je sa foruma...ako je to uopće ono što tražite, jer kod nas se različiti kolači zavisno od kraja nazivaju istim imenima :)

Berlinska torta

Tijesto:
12 bjelanjaka
25 dkg šećera u prahu
25 dkg samljevenih prepečenih lješnjaka (ili oraha)
4 velike žlice brašna
2 paketića vanili-šećera

Potrebne su četiri kore, no ispeku se samo dvije (jedna po jedna) koje se kasnije, kada se ohlade prerežu po pola.
Znači, isto tijesto pečemo u dva puta!

Istuku se šest bjelanjaka u čvrsti snijeg. Doda mu se 12,5 dkg šećera u prahu i jedan paketić vanili-šećera i sve se dalje tuče u čvrstu masu kojoj se zatim doda 12,5 dkg samljevenih prepečenih lješnjaka (ja ih preferiram jer su najaromatičniji, no u original receptu idu orasi; probano i s bademima , sve je fino) te 2 žlice brašna.

Takva gusta masa izlije se u veliki pleh (lim za pečenje) koji je najbolje obložiti masnim papirom lagano namazanim putrom i posutim brašnom. Debljina mase bi trebala biti, recimo 1 cm.
Peći na srednje laganoj vatri (150 c) dok tijesto lagano ne porumeni (pazite da ne zagori, jako je osjetljivo!).

Na isti način, s drugom polovicom sastojaka, napraviti i još jedno tijesto.

Pečeno tijesto pustiti da se prohladi, istresti pažljivo iz pleha (može biti lomljivo!), maknuti papir.

Kad su se tijesta dobro i potpuno ohladila, prerezati ih po pola, tako da dobijemo 4 komada.

Krema:
12 žumanjaka
12 velikih žica šećera
10 dkg rastopljene čokolade za kuhanje (ili 5 dkg kakaa, ako volite malo gorkasto)
25 dkg putra, pjenasto izmiješanog (znači, ne krutog!)

Kremom se puni torta, ali i oblaže.

Žumanjci i šećer kuhaju se uz stalno miješanje na pari (onako "lonac u loncu", stara škola; u većem je voda, u manjem naša buduća kremica) dok se ne pretvore u gustu kremu.
Tada se u nju doda rastopljena čokolada ili kakao, dobro izmiješa i makne s vatre da se krema ohladi.
Dobro ohlađenoj kremi doda se razmekšani maslac (mikserom se dodaje po malo po malo) uz stalno miješanje.

Kad je krema gotova puniti kore, a s ostatkom kreme je obložiti.

Prvih par puta trebat će vam malo prakse, dok ne skužite koliko vam kreme treba ostati, ali čak i da ju ne obložite izvana garantiram da će svi biti oduševljeni ovom tortom. Možda čak i više, zbog kontrasta njezine neugledne vanjštine i božanstvene kombinacija putraste kreme od čokolade i beze kora s pečenim lješnjacima!

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija