Ana traži recept za grah sa suhim rebarcima
Grah sa suhim rebarcima
Ana, misliš na varivo? Ako da, evo kako moji najradije jedu. Obično napravim više pa da imamo za dva dana (pogotovo kad sam cijeli dan na poslu, a mojima se ne da spremat prilog - ovo mogu samo podgrijati).
Za 5 litara variva:
200 g na masnoći prepženog crvenog luka, 170 g sitno sjeckane mrkve, 50 g sitno sjeckani celerovog korijena, 1 žlica peršina, 1 žlica mlijeka u prahu, 2 žlice slatke mljevene paprike, prstohvat ljute mljevene paprike, malo vegete, 2 žlice pasirane rajčice i 1,5 kg kuhanog ocijeđenog i ispranog smeđeg(šarenog graha). Trebat će vam i 10 listova lovora, 300g suho meso(rebrica, ali može i neke kosti od suhog mesa), 2-3 svinjske kože, 2 svježa svinjska repića ili nogice.
Od gornjih sastojaka skuhajte juhu u 3,5 litara vode.
Sve dobro prekuhajte. Ako kuhate u ekspres loncu, trebat će vam otprilike jedno 40min. Izvadite meso, kosti i kože.
Stavite posudu u hladnu vodu, da se digne masnoća na vrh juhe, tako da lakše odstranite suvišnu masnoću.
U litru juhe od kostiju umješajte sjeckanu mrkvu, korijen celera i luk. Prokuhajte da sve omekani.
Dobro izmiksajte ručnim mikserom dok ne postane kao sirup.
300 g kraškog vrata narežite na kockice 1x1 cm.
Kratko ih na jakoj vatri popržite sa svih strana.
Izbor suhog mesa je na vama, može i slanina itd.
U juhu umješajte koncentrat od rajčice, dodajte peršun, grah i prepečeni kraški vrat.. Promješajte.
Prokuhajte, 10 min. kušajte i prema okusu dodajte vegete.
Nije moguće univerzalno reći koliko vegete ili soli jer je juha od mesa i suho meso samo po sebi slano, zato je bitno da prije nego solite kratko prokuhate da grah povuće sol.
Ovaj recept mi je dala susjeda i grah na ovaj način mi je najbolji.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.