Moj dečko i ja obožavamo ove gljive, ali ih uglavnom spremam na dva-tri ista načina, a dobro bi mi došlo osvježenje u kuhinji. Molim vas recepte i ideje što sa šampinjonima.
jela od šampinjona
zbog vegetarijanskog načina prehrane šampinjoni i ostale gljive su dosta zastupljeni u moj jelovniku. Evo par recepata koje najčešće spremam, a možeš staviti koje god gljive želiš.
RIŽOTO S GLJIVAMA
Sastojci: 35 dkg riže, litra vode, žlica vegete, 5 dkg maslaca, 30 dkg gljiva, pola glavice luka, 8 žlica ulja, 10 dkg parmezana, pola dcl bijelog vina.
Priprema: Na ulju popržite sjeckani luk i gljive izrezane na listiće. Zalite ih vinom i pustite da vino ispari. Nakon toga dodajte rižu koju ste prethodno skuhali u vodi s vegetom. Lagano promiješajte, dodajte maslac i parmezan.
TJESTENINA U UMAKU OD ŠAMPINJONA
Sastojci: 20 dkg bilo koje tjestenine, 25 dkg šampinjona, pola dcl vrhnja za kuhanje, maslac, papar, 10 kapara, majčina dušica, peršin, žličica vegete, žlica škrobnog brašna.
Priprema: U tavi rastopite maslac, dodajte narezane šampinjone. Nakon što ste ih propirjali stavite žlicu škrobnog brašna promiješajte te dodajte vrhnje za kuhanje, jednu žličicu vegete, kapare, papar, majčinu dušicu i peršin. Na laganoj vatri kuhajte oko pet minuta i poslužite uz tjesteninu koji ste skuhali.
JAJA SA ŠAMPINJONIMA ZAPEČENIM U PEĆNICI
15 dg šampinjona, 8 tvrdo kuhanih jaja, glavica luka, 3 dcl kiselog vrhnja, 10 dkg naribanog sira trapista, žlica brašna , 2 dcl mlijeka, 2 žlice mrvica, peršinov list, ulje, vegeta, papar, sol.
Priprema: Šampinjone pažljivo očistite, obrišite papirnatim ubrusom i narežite na tanke listiće. Na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte narezane šampinjone, pa zajedno pirjajte da gljive omekšaju i da tekućina, koju za vrijeme pirjanja puste, ispari. Posipajte ih brašnom, zalijte hladnim mlijekom, dodajte sjeckani peršinov list, posolite, popaprite, posipajte vegetom i pustite da zakipi. Zatim posudu maknite s vatre. Na dno odgovarajuće vatrostalne posude koju ste prethodno namastili, slažite polovicu količine na kolute narezanih jaja, preko njih prelijte pripremljene gljive u umaku, posipajte mrvicama poprženim na ulju, a preko njih, poredajte drugu polovinu narezanih jaja. Sve prelijte kiselim vrhnjem, posipajte naribanim trapistom i zapecite u pećnici oko 15 minuta.
Obično spremam pileća prsa u umako od šampinjona:
Sastojci:
pola kile pilećih prsa
8 dkgvmaslaca
40 dkg šampinjona iz konzerve ili svježe
3 dkg oštrog brašna
3 dcl mlijeka
2 dcl vrhnja za kuhanje
10 dkg sira gouda
malo soli.
Priprema:
Pileća prsa narežite na tanke trakice i začinite vegetom. Ostavite stajati u hladnjaku oko pola sata da se vegeta upije.
Piletinu popecite na pola zagrijanog maslaca dok ne bude zlatnožute boje s obje strane. U međuvremenu na preostaloj količini maslaca propirjajte na ploške narezane šampinjone (pirjajte tako dugo dok sva tekućina ne ishlapi).
Pečenu piletinu izvadite iz tavice i stavite na toplo mjesto.
U tavicu u kojoj se pekla piletina dodajte brašno i vruće mlijeko, te miješajte pjenjačom na laganoj vatri da se ne naprave grudice. Dodajte i vrhnje za kuhanje, te naribani sir. Kuhajte na laganoj vatri dok se sir ne otopi.
Na kraju umiješajte piletinu i gljive, kratko prokuhajte i poslužite uz njoke ili široke rezance.
Ovo jelo morate probati, mi ga vrlo često spremamo, pogotovo kad imamo goste na ručku.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.