Biserka traži tradicionalne, stare "babičine kolače" vezane za Krapinsko-zagorsku županiju. Prikuplja reepte iz prošlosti, kao što su burgerski kolači, kolači srednjeg i nižeg staleža i sl.
Starinski zagorski kolači
na Interliberu sam vidjela knjižicu sa receptima ako se ne varam. Dok ne nađeš, evo jednog fiunog bakinog biskupskog kruha. Sastojci su 5 jaja, 25 dag šećera, 2 praška za pecivo, 2 vanilije šećer, 1 mala šalica ulja, 1 mala šalica mlijeka, 25 dag sjeckanih oraha, 25 dag grožđica ( tamnih i svijetlih ), 35 dag brašna, ribana korica limuna i naranče i kandirano voće. Prvo odvojite bjelanke od žutanjaka. Žutanjke umutite sa šećerom i vanilijom šećerom. Zatim lagano dodavajte ulje, i mlijeko, te nakon toga grožđice, orahe, i voće. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a brašno pomiješati sa praškom za pecivo. Kuhačom lagano dodavati ta dva sastojka na izmjenično u smjesu. Uliti u kalupe i ispeći.
od starih zagorski kolača najradije jedem zlevku. evo jedne od sira.
Po starinskom receptu idu sljedeci sastojci.
Tijesto: brašno u omjeru - 2/3 brašna od rudi (odklasak od kukuruza)- volumenski (25 dkg po težini), 1/3kukuruznog brašna- volumenski (20 dkg po težini), 4 dcl domaćeg vrhnja, 8 dcl mlijeka, 2 jaja, prašak za pecivo, sol.
Nadjev: 15 dkg domaćeg kravljeg sira, jaje i sol.
Priprema: Staviti u zdjelu vrhnje, jaja, prašak za pecivo, sol, brašno od ruci i i kukuruzno brašno i mlijeko te sve skupa promiješati. Staviti na toplo da tijesto odstoji. Smjesu staviti u posudu za pečenje koja se prije toga premaže domaćim putrom. Kravlji sir pomiješati s jednim jajem. Sol dodati po želji. Sir premazati po gotovoj smjesi. Staviti u vruću pećnicu i peći dok ne porumeni. Zlevka se jede topla.
I jedna za ljubitelje štruklja i špeka, ali sa kuruznom kašom. U tijesto ide jedno jaje, sol, žlica masti, voda, 70 dkg glatkog brašna. Nadjev: 60 dkg špeka, 30 dkg kukuruzne kaše, papar i jaje.
Priprema: Umijesi se tijesto i malo ostavi da se odmori. Zato vrijememožete prokuhati kašu da omekša i kad se ohladi pomiješati sa špekom i ostalim sastojcima. Tijesto razvaljati tanka, premazati nadjevom, zarolati i staviti u vruću pećnicu te peći pola sata na 200 stupnjeva.
Obozavam sve sto je starinsko! Nema nista lepse od duha starih vremena i bakinih kolaca.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.