albert fili traži recept za turšiju
Turšija
TURŠIJA
- 10 kg razlicitog povrća
- 8 l vode
- 2 l octa
- 2 konzervansa
- 1 vinobran
- 35 dag soli
- 25 dag šećera
- biber u zrnu
Plasticno bure od 25 l i dvostruka kolicina onog sto je u receptu, prednost je da povrce mozete dodavati i naknadno - iako vrlo pazljivo da se tekucina u kojoj je povrce ne pokvari.
Povrce koja ja koristim je sljedece: paprika svih boja - zuta, crvena, zelena, narancasta (to je nuzno jer kao sto rekoh vec hrana koju ja stavljam na stol mora uvijek biti sarena), luk, mrkva, zelene rajcice, mali krastavci, cvjetaca, malene glavice kupusa, netko voli i feferone. Svi sastojci se dobro operu, mrkvu uzmite malenu da je ne morate guliti ili veliku pa je ogulite i nasjeckajte na stapice, luk na pola ovisno o velicini, zelene rajcice na pola. Ja nista ne sjeckam na sitno.
Dok radite ono malo sjeckanja i pranja, uzavrite vodu, uklonite s vatre, umijesajte sve sastojke i zalijte povrce koje ste stavili u plasticno burence. Naravno, trebate dodati konzervas i vinobran. Poklopite. Provjeravajte svakih tjedan dana pet minuta i ako osjetite bilo sto osim carobnog mirisa koji vam necu opisivati jer je neopisiv, preperite sve i stavite novu vodu, konzervans, vinobran, sol, secer i ocat. Ocat koji ja koristim je mix jabucnog i obicnog.
UPOZORENJE: Malenu glavicu kupusa i cvjetacu koja ne smije biti jako rascvjetana OBAVEZNO presijecite na pola ili na cetiri dijela radi puževa koji se zavlače u glavice kupusa.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.