Baranjski salenjaci
Sastojci:
- 40 dag sala
- 75 dag brašna
- 2 jaja
- 2 dl bijelog vina
- malo soli
- 5 žlica domaćeg pekmeza od šljiva
- 1 vanilin-šećer
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Salo pažljivo nožem ostružite (onako kao pileća jetrica za žličnjake za juhu), stavite ga u zdjelu s brašnom i malo zajedno mijesite. Zatim dodajte jaja i vino, posolite pa umijesite glatko tijesto. Premjestite ga na pobrašnjenu dasku, premijesite, razvaljajte na 1 cm debljine i preklopite dva puta kao rupčić. To valjanje i preklapanje ponovite još dva puta i svaki put neka miruje 15 minuta. Tada tijesto razvaljajte na 3-4 mm debljine i oštrim nožem režite kvadrate 10x10 cm. U sredinu svakog kvadrata stavite malo pekmeza od šljiva, preklopite da dobijete trokut pa duže strane trokuta sastavite i malo uvijte da kolačić dobije oblik pupoljka tulipana. Slažite u nenamašćeni lim, stavite u jače zagrijanu pećnicu i na jačoj vatri pecite oko 30 minuta. Pečene tople salenjake pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin-šećerom.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice / mesno jelo / pekmez / savijača
- Sastojci: brašno / jaja / pekmez od šljiva / sol / svinjsko salo / vanilin šećer / vino
predobro
Ovo me vratilo u djetinjstvo.... tako je moja mamicka za nas pravila....Njamiiiiiiiii