Brujetić od bateja
Tipično otočko ljetnje jelo, jednako je ukusno toplo kao i hladno. Česti je prilog kuhani krumpir sa malo maslinovog ulja i papra a dovoljan je samo i popečeni stari kruh.
Sastojci
- friško ulovljeni batej
- 3-4 rukoveti
- 2-3 srednje kapule
- 2-3 rukoveti zrelih pomodora
- maslinovo ulje
- bijelo vino
- kvasina (vinski ocat)
- sol
- friško mljeveni papar
Priprema:
Batej (bukvin) ostrugati i skidanjem glava odstraniti i utrobu. Isprati u posoljenoj i blago zaoctenoj vodi pa ocijediti. Kapulu narezati pa pirjati u maslinovom ulju da omekša, dodati narezane i zgnječene pomodore i kuhati dok ne nastane gusti umak. Doliti bijelog vina i kvasine pa kad malo ispari, posoliti, popapriti i složiti ocijeđeni i očišćeni batej. Nakon desetak minuta skinuti s plamena i pustiti odmoriti. Hladna, jača crna bevanda je prava pratnja za potpuni užitak.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / brudet
- Sastojci: krumpir / maslinovo ulje / kruh / vinski ocat / papar / vino / rajčice / bukvin / luk
Propustio sam napomenuti: netko će rado u ovaj brujetić prije slaganja ribe dodati i šaku zrnja ne previše zrelog grožđa.
I u slast pojesti.