Brujetić od bateja

recepti_bez_slike
friško ulovljeni batej 3-4 rukoveti 2-3 srednje kapule 2-3 rukoveti zrelih pomodora maslinovo ulje bijelo vino kvasina (vinski ocat) sol friško mljeveni papar Priprema: Batej (bukvin) ostrugati i skidanjem glava odstraniti i utrobu. Isprati u posoljenoj i blago zaoctenoj vodi pa ocijediti. Kapulu narezati pa pirjati u maslinovom ulju da omekša, dodati narezane i zgnječene pomodore i kuhati dok ne nastane gusti umak. Doliti bijelog vina i kvasine pa kad malo ispari, posoliti, popapriti i složiti ocijeđeni i očišćeni batej. Nakon desetak minuta skinuti s plamena i pustiti odmoriti. Hladna, jača crna bevanda je prava pratnja za potpuni užitak. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)
Tipično otočko ljetnje jelo, jednako je ukusno toplo kao i hladno. Česti je prilog kuhani krumpir sa malo maslinovog ulja i papra a dovoljan je samo i popečeni stari kruh.

Sastojci

  • friško ulovljeni batej
  • 3-4 rukoveti
  • 2-3 srednje kapule
  • 2-3 rukoveti zrelih pomodora
  • maslinovo ulje
  • bijelo vino
  • kvasina (vinski ocat)
  • sol
  • friško mljeveni papar

Priprema:

Batej (bukvin) ostrugati i skidanjem glava odstraniti i utrobu. Isprati u posoljenoj i blago zaoctenoj vodi pa ocijediti. Kapulu narezati pa pirjati u maslinovom ulju da omekša, dodati narezane i zgnječene pomodore i kuhati dok ne nastane gusti umak. Doliti bijelog vina i kvasine pa kad malo ispari, posoliti, popapriti i složiti ocijeđeni i očišćeni batej. Nakon desetak minuta skinuti s plamena i pustiti odmoriti. Hladna, jača crna bevanda je prava pratnja za potpuni užitak.

Prosjek: 5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika bonkulo's

Propustio sam napomenuti: netko će rado u ovaj brujetić prije slaganja ribe dodati i šaku zrnja ne previše zrelog grožđa.
I u slast pojesti.