Carski drobljenac (šmarn)
Evo jednog starog recepta za šmarn
SASTOJCI
- 5 jaja
- 8 dag šećera
- 25 dag brašna
- 2 dl mlijeka
- 6 dag maslaca
- korica od pola limuna
- sol
- 10 dag grožđica
- 6 dag ulja za pečenje
PRIPREMA
Žumanjke i šećer tucite dok se ne zapjene, pa naizmjence dodavajte brašno, mlijeko, rastopljeni maslac, sol i limunovu koricu, a na kraju čvrsto tučen bjelanjak i grožđice. Tijesto izlijte na vruće ulje u lim za pečenje, pa kratko zapecite na štednjaku, a zatim stavite u pećnicu na temperaturu od 220°C i pecite oko 20 minuta. Pečeni drobljenac rastrgajte pomoću vilice na komadiće. Gotov drobljenac posipajte šećerom i poslužite uz kompot ili pire od jabuka.
Ovo sam jela kao dijete u Zagrebu, ali mama je zaboravila kako se pravi, sad idem odma u kuhinju,jer vec mjesecima imam zelju za smarnom . Hvala