Glazure za torte i kolače

Sastojci
- Fondant-glazure
- Pola kg šećera
- Četvrtina l vode
Postupak pripreme
Svaku kocku šećera umočite u vodu i stavite u posudu kuhati. Za vrijeme kuhanja, šećer se čisti i kuha tako dugo dok kapljica šećera, u koju se puhne, ne odleti sa žice. Kad je šećer do tog stupnja kuhan, poškropi se s malo hladne vode i ostavi dok se na površini ne napravi tanka kožica. Sada se mora brzo miješati kuhačom, a to se čini tako dugo dok sve ne postane bijela smjesa. Ovo miješanje šećera za fondant-glazuru stručno se zove »tabliranje«.
Dogodi li se da se šećer skrutne prije nego se počne tablirati, pokrije se mokrom presloženom krpom i ostavi da pola sata odstoji. Nakon toga se šećer može tablirati. Izmiješana fondant-smjesa spremi se u staklenku do upotrebe. Kad želimo od ove smjese napraviti glazuru za tortu ili koje druge kolače, moramo fondant-smjesu malo ugrijati i s nekoliko kapi vode razmekšati. Kad glazura postane tekuća, njome prelijemo tortu ili kolačiće, i stavimo da se suše na toplom mjestu. Ovu glazuru možemo obojiti alkermesom da postane ružičasta, a svijetložuta postane ako dodamo malo crne kave ili soka od špinata - da postane svijetlozelena.
- Vaše oznake (tagovi): torte i slastice / kolači i slastice
ovu tortu sam radila mužu za rođendan,velika je-20 šnita, izgleda vrlo atraktivno i najvažnije je ukrašavanje koje i traje najduže, imam sheme za razne oblike torti; zeko, kućica, brojke, medo..