50 dag graška u zrnu
1 glavica luka
2 žumanjka
2 dl kiselog vrhnja
2 grančice kopra
Ulje
Šećer
Vegeta
sol
Postupak pripreme
Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte grašak i žličicu šećera, pa uz dolijevanje potrebnih količina tople vode, pirjajte da grašak posve omekša. Posolite i pospite vegetom. Tada dodajte žumanjak razmućen s kiselim vrhnjem i pospite nasjeckanim koprom, ali ne dopustite da zakipi. Preporuka: poslužite s lepinjama od krumpira.
Napomena: Za lepinje od krumpira je potrebno da oguljeni krumpir operete i naribate na ribežu za jabuke, zatim posolite, izmiješate s malo brašna, i na tavi, na dosta ulja pržite od te smjese male lepinje, i pritiskajte ih vilicom da se krumpir dobro zalijepi. Pržite ih s jedne i druge strane da lijepo porumene.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+2)
Sastojci
- 50 dag graška u zrnu
- 1 glavica luka
- 2 žumanjka
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 grančice kopra
- Ulje
- Šećer
- Vegeta
- sol
Postupak pripreme
Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte grašak i žličicu šećera, pa uz dolijevanje potrebnih količina tople vode, pirjajte da grašak posve omekša. Posolite i pospite vegetom. Tada dodajte žumanjak razmućen s kiselim vrhnjem i pospite nasjeckanim koprom, ali ne dopustite da zakipi. Preporuka: poslužite s lepinjama od krumpira.
Napomena: Za lepinje od krumpira je potrebno da oguljeni krumpir operete i naribate na ribežu za jabuke, zatim posolite, izmiješate s malo brašna, i na tavi, na dosta ulja pržite od te smjese male lepinje, i pritiskajte ih vilicom da se krumpir dobro zalijepi. Pržite ih s jedne i druge strane da lijepo porumene.
Grašak u umaku od kiselog vrhnja sam radila kao prilog uz pureće odreske pećene na naglo i pire krumpir te salatu jučer za ručak. Bilo je sve gotovo za 20 minuta i dpobila sam jako ukusan i zdrav obrok.
lepinje od krumpira mi zvuče primamljivo također, ali to ću sljedeći put :)