Hobotnica s verdurom i tri fažola
Ovo jelo odlično paše i toplo i hladno (a tada se može pri serviranju dodati i malo kapara). Osobno mi je draže kad verdura nije prekuhana i da su na oko svi sastojci približnih omjera. Ako znam da svi vole žešče, stavim i komadić peprončina, ako ne serviram pikantno ulje pa neka stavi sebi u pjat koliko tko želi. Kad je štajun od fažoleta, posebno ih skuham i dodam pri kraju, razlomljene.
Sastojci:
- 2 srednje kapule
- 2 mlade karote (mrkve)
- 2-3 male tikvice
- po 1 crvena, žuta i zelena paprika
- stabljika celera bjelaša
- 2-3 kg hobotnice (skuhati i narezati)
- 3-4 veća zrela pomidora
- čaša bijelog vina
- po 2 šake skuhanog fažola ( bijelog, crvenog i smeđeg)
- začinske trave, sol, papar iz mlinca
Priprema:
Na maslinovom ulju popržiti kapulu na polumjesece, (kad ima i kockice korijena selena i koromača), pa karotu na tanke fetice, tikvice, pa paprike na kocke (raznih boja kad ih ima!) i kolutiće deblje stapke selena. Na to provrtiti skuhanu i narezanu hobotnicu, posoliti pa dodati komadiće zrelih pomidora (ili pelata), podliti vinom i kad pokuha dodati jednake količine skuhanog bijelog, crvenog i smeđeg fažola. Travica po guštu (obavezno origana) i friško mljevenog papra.