Knedle
Podrazumjeva se da su sa šljivama, jer u nas je šljiva bilo kao u priči.
- 60 dag krumpira: oguliti i isjeći na veće kocke
- 150 g brašna
- 50 g griza ili pšenične krupice
- 1 jaje
- 30 g hladnog maslaca
- 1/2 žličice soli
- 4-5 žlica ulja za prženje
- 10 dag krušnih mrvica
- oko 25 kom sitnijih šljiva, izvaditi košpice
- Pripremljen krumpir skuhati te kada je skuhan dobro ga ocijediti i ponovno vratiti u istu posudu pa na vatru da ishlapi višak tekućine
- Izgnječiti ga gnječilicom, pa dodati brašno, sol, griz i maslac isječen na kocke. Dodati jaje i izmiješati. ( ne treba puno miješati tek toliko da se sve sjedini)
- Podijeliti na dva dijela. Na blago pobrašnjenoj podlozi napraviti kobasicu promjera oko 5 cm. Rezati komadiće dužine oko 4 cm, napraviti udubinu u sredini, staviti šljivu, koju dobro prekriti tijestom.Između dlanova izvaljati u kuglicu.
- Gotove knedlice stavljati u ključalu vodu i kuhati ih još koji minut pošto isplivaju na površinu. Kuhane prebaciti u već popržene krušne mrvice, dobro ih obložiti njima.
- Krušne mrvice propržiti na ugrijanom ulju, lagano dok se dobro ne uprže (promijene boju, potamne:).
- Gotove knedle služiti posute šećerom
- U šljivu se može staviti 1/4 kocke šećera i malo cimeta.
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com
izvrsna ideja....
ovo je recept po kome i ja radim knedle, ali ja stavim i malo secera u mrvice,da ne bi naknadno sladila. ostavljam u zamrzivac za zimu jer su mi tako najbolje,sljiva bude kao tek ubrana. Kuvam ih zamrznute sa malo duzim kuvanjem kad isplivaju 15 min,uvaljam u spremljene mrvice i eto uzitka :H