50 dkg krumpira
15 dkg brašna
3 dkg maslaca
1 jaje
50 dkg šljiva (mogu i marelice,marmelade itd.)
ulje
krušne mrvice
voda
smeđi šećer (može i kiselo vrhnje)
Priprema:
Krumpir se kuha, oguli, propasira. Dok je još topao izradi se na dasci sa brašnom, maslacem, jajetom i soli u glatko tijesto koje se izvalja i reže u četvorine. U svaku četvorinu umota se šljiva, komadići marelaice a mogu i razne voćne marmelade. Knedle se kuhaju u slanoj vreloj vodi oko 5 minuta dok ne isplivaju na površinu), ocijede i posipaju preprženim mrvicama u koje smo umiješali smeđi šećer.Druga varijanta preljeva može se napraviti tako da se ugrije ulje i zatim doda kiselo vrhnje koje se neko vrijeme (3-4 min) miješa na vatri, a zatim služi kao umak knedlima tako da se knedli polijevaju ovom smjesom i uz to posipaju smeđim šećerom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2.3 (+3)
‹ Knedle sa šljivama
najbolji recept
Lovačke okruglice ›
Jedno od mojih najdražih jela. Uz malo jaču juhu može biti i glavno jelo ili pak desert.
Sastojci:
- 50 dkg krumpira
- 15 dkg brašna
- 3 dkg maslaca
- 1 jaje
- 50 dkg šljiva (mogu i marelice,marmelade itd.)
- ulje
- krušne mrvice
- voda
- smeđi šećer (može i kiselo vrhnje)
Priprema:
Krumpir se kuha, oguli, propasira. Dok je još topao izradi se na dasci sa brašnom, maslacem, jajetom i soli u glatko tijesto koje se izvalja i reže u četvorine. U svaku četvorinu umota se šljiva, komadići marelaice a mogu i razne voćne marmelade. Knedle se kuhaju u slanoj vreloj vodi oko 5 minuta dok ne isplivaju na površinu), ocijede i posipaju preprženim mrvicama u koje smo umiješali smeđi šećer.Druga varijanta preljeva može se napraviti tako da se ugrije ulje i zatim doda kiselo vrhnje koje se neko vrijeme (3-4 min) miješa na vatri, a zatim služi kao umak knedlima tako da se knedli polijevaju ovom smjesom i uz to posipaju smeđim šećerom.
ovo jelo moj sin obožava pa dosta često spremam knedlice. Šljive kojima punim baš i ne voli pojesti pa ni ne radim knedela svaki put od šljiva. Ponekad knedle jednostavno napunim sa pola male žličice marmelade od šljiva. Tada radim manje knedlice i isto ih zalijem prezlama i posipam sa šećerom i cimetom.