8 dag suhe slanine
6 kriški suhog kruha bez korice
2 kriške suhog kruha s koricom
3 dl mlijeka
1 jaje
1 češanj češnjaka
3 žlice brašna
2 grančice peršinovog lista
ulje, papar, sol
Priprema:
Kruh bez korice namočite u mlijeku, a zatim ga istisnite. Posebno na zagrijanom ulju popržite slaninu narezanu na kockice, zatim je izvadite iz masnoće pa na istoj masnoći popržite na kockice narezan kruh s koricom. Ohladite i poprženu slaninu i popržene kockice kruha. Zatim u dubljoj zdjeli pomiješajte istisnuti kruh, poprženu slaninu i kockice kruha, žlicu ulja (ili masti), jaje, brašno, nasjeckani peršinov list i češnjak, posolite, popaprite pa sve lagano sjedinite. Od ove smjese mokrim dlanovima oblikujte veće okruglice. Stavljajte ih u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhajte do kraja, tj. dok sve okruglice ne isplivaju na površinu vode. Pažljivo ih vadite iz vode rupičastom žlicom, stavljajte ih u dublju zdjelu i prelijte zagrijanim uljem, a po želji pospite poprženim mrvicama. Okruglice poslužite uz divljač pripravljenu kao gulaš i druga jela s umakom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.7 (+3)
‹ Knedle sa šljivama
najbolji recept
Okruglice od kruha ›
Moja mama uz gulaše i umake najčešće radi upravo ove okruglice pa sam i ja njima zamjenila tjesteninu ili pire krumpir kao prilog.
Sastojci:
- 8 dag suhe slanine
- 6 kriški suhog kruha bez korice
- 2 kriške suhog kruha s koricom
- 3 dl mlijeka
- 1 jaje
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice brašna
- 2 grančice peršinovog lista
- ulje, papar, sol
Priprema:
Kruh bez korice namočite u mlijeku, a zatim ga istisnite. Posebno na zagrijanom ulju popržite slaninu narezanu na kockice, zatim je izvadite iz masnoće pa na istoj masnoći popržite na kockice narezan kruh s koricom. Ohladite i poprženu slaninu i popržene kockice kruha. Zatim u dubljoj zdjeli pomiješajte istisnuti kruh, poprženu slaninu i kockice kruha, žlicu ulja (ili masti), jaje, brašno, nasjeckani peršinov list i češnjak, posolite, popaprite pa sve lagano sjedinite. Od ove smjese mokrim dlanovima oblikujte veće okruglice. Stavljajte ih u posoljenu kipuću vodu i kuhajte 5 minuta pokrivene, a onda otkrijte i kuhajte do kraja, tj. dok sve okruglice ne isplivaju na površinu vode. Pažljivo ih vadite iz vode rupičastom žlicom, stavljajte ih u dublju zdjelu i prelijte zagrijanim uljem, a po želji pospite poprženim mrvicama. Okruglice poslužite uz divljač pripravljenu kao gulaš i druga jela s umakom.