1 kg krumpira
1 jaje
malo ulja
malo soli
cca 200 - 250 gr oštrog brašna
Priprema
Krumpir se kuha u ljusci, oguli što topliji, protisne kroz prešu u veliku zdjelu. Doda se brašno. Količina brašna varira ovisno o kvaliteti krumpira (ako je mlad, bit će vodenastiji pa će trebati više brašna, a stari je suši i zahtijeva manje brašna). Također, može se dio brašna (otprilike 1/5) zamjeniti grizom. U krumpir i brašno dodaje se malo ulja, soli i jedno jaje i rukom se mjesi tjesto dok se sve fino ne izmješa. Nije pptrebno previše mjesiti, da tijesto ne bude prežilavo. Odvajati komade tijesta, na dlanu ih oblikovati u tijesto debljine cca pola centimetra i time omatati šljive. Umjesto šljiva, mogu se koristiti i marelice. Kad se svlada vještina pravljenja knedli, umjesto voća, može se koristiti i džem u odabiru željenog okusa. Od ove količine krumpira dobit ćete dvadesetak knedli.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.9 (+22)
‹ Knedle od kruha s pečenom puretinom
najbolji recept
Knedle sa šljivama ›
UPDATE 14.9.2018. Knedle sa šljivama mogu biti i samostalno glavno jelo. Postoji više varijacija kako ih napraviti jer svaka domaćica ima svoj iskušani recept za knedle sa šljivama.
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 1 jaje
- malo ulja
- malo soli
- cca 200 - 250 gr oštrog brašna
Priprema
Krumpir se kuha u ljusci, oguli što topliji, protisne kroz prešu u veliku zdjelu. Doda se brašno. Količina brašna varira ovisno o kvaliteti krumpira (ako je mlad, bit će vodenastiji pa će trebati više brašna, a stari je suši i zahtijeva manje brašna). Također, može se dio brašna (otprilike 1/5) zamjeniti grizom. U krumpir i brašno dodaje se malo ulja, soli i jedno jaje i rukom se mjesi tjesto dok se sve fino ne izmješa. Nije pptrebno previše mjesiti, da tijesto ne bude prežilavo. Odvajati komade tijesta, na dlanu ih oblikovati u tijesto debljine cca pola centimetra i time omatati šljive. Umjesto šljiva, mogu se koristiti i marelice. Kad se svlada vještina pravljenja knedli, umjesto voća, može se koristiti i džem u odabiru željenog okusa. Od ove količine krumpira dobit ćete dvadesetak knedli.
Inače, ovo je stari lički recept koji se spravlja u jesen kada ima šljiva. A kako kažete "preljev" od cimeta :), to se kod nas kaže " Knedle polivene s PREZLAMA" :)
Pozdrav!
ima raznih kombinacija, ali meni su najukusnije one klasične sa vrhnjem i šećerom, mljacccccccc ;)
to sam i mislila ako je dobra domačica ona će odmah razumjeti a i u smjesu od krumpira može se naribari muškat oraha,a umjesto ulja dodati maslac.
Jooj, a zaboravili ste mrvice pržene na maslacu (vide se na slici) i kuglica sladoleda od vanilije (by Ivka :).... al se nekad dobro jelo... baš
više nego za prste polizat a preljev može od maslaca mrvica i cimeta.
jednostavniji recept
1 l vode prokuhati sa 1 dcl ulja i žličicom soli preliti preko 2/3 kg brašna(za sve je dosta 1 kg brašna ) izraditi sa mikserom u to dodati 6 jaja izraditi ponovno i umješati u ostatak do 1 kg brašna ....praviti knedle po želji i količini(možda vam bude potrebno još malo brašna za valjanje) a od istog tijesta mgu i njoke ...prokuhati u vreloj vodi uvalajti u prezlu i ponovno peći u dubokoj masnoći(ulju)uz po poslušiti kiselo vrhnje ....prijatno
...meni je odlično kad se ugrije slatko vrhnje..i unutra staviti žlicu-dvije đzema od marelice...šljive...zavisi sa čime smo punili knedle... njami...
knedle su odlicne ako se preliju umakom od vanilije, on se priprema tako sto se puding od vanilije skuha u 3/4 litre mlijeka.zatim treba sjesti, jesti i brisati se. prijatno
JOJOJ a tek uz sladoled !! Pozdrav