Kolač od jagoda s kremom
Tijesto:
- 20 dag brašna
- 10 dag maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- malo šećera
Nadjev
- 2 žlice likera od jagoda
- 3 žumanjka
- 3 dl mlijeka
- 3 žlice šećera
- pola štapića vanilije
- 2 žlice slatkog vrhnja
- naribana korica od polovice limuna
Ukras
- 12 velikih jagoda
- 1-2 čaše šumskih jagoda
- 2 dag šećera u prahu
Priprema:
Umijesite prhko tijesto i stavite jedan sat u hladnjak. Nakon toga razvaljajte ga, obložite dno i stranice kalupa, izbodite vilicom i pecite 15 - 20 minuta na 18O stupnjeva.
Kuhajte mlijeko sa štapićem vanilije dok ne provrije, potom ga ohladite. Električnim mikserom dobro izmiješajte žumanjke sa šećerom, dok smjesa ne postane gotovo bijela i prozračna, a potom umiješajte u prokuhano mlijeko. Smjesu dalje tucite na pari dok se ne zgusne. Dodajte liker od jagoda, slatko vrhnje i naribanu koricu od limuna. Kremu dobro ohladite.
Na pečeno tijesto stavite nadjev, pa složite dva kruga prepolovljenih jagoda. U sredinu stavite šumske jagode i posipajte šećerom u prahu.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolač od voća / kolači i slastice
- Sastojci: vanilija / šumske jagode / slatko vrhnje / šećer u prahu / šećer / mlijeko / maslac / limun / liker / jaja / jagode / brašno