Torta s malinama i bijelom čokoladom

Za Prhko čokoladno tijesto: 165 g glatkoga brašna 95 g maslaca, omekšaloga 85 g šećera 2 velika jaja, samo žutanjak ¼ žličice praška za pecivo 9 g nezaslađenoga kakaa u prahu ½ žličice ekstrakta vanilije sol  Za kremu: 100 ml slatkoga vrhnja 10 ml meda svijetle boje 200 g bijele čokolade 80 g džema od malina Za glazuru: 250 g svježih malina Šećer u prahu Priprema: Pripremite tijesto. Električnim mikserom kremasto umutite maslac i šećer pa umiješajte prstohvat soli, žutanjke i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao, dodajte ih smjesi od maslaca i šećera pa kratko mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u disk i prekrijte ga prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na čistoj, pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 3 mm debljine. Pobrašnite okrugli kalup s pomičnim dnom i stavite razvaljano tijesto u njega. Namažite ga džemom od malina i pecite 18 do 20 minuta. Ohladite pa izvadite tijesto iz kalupa. Nasjeckajte bijelu čokoladu i stavite je u vatrostalnu zdjelu. U lonac ulijte slatko vrhnje i med pa kuhajte dok tekućina ne zakipi, a onda njome prelijte čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, baršunastu kremu. Ostavite da se ohladi pa ulijte u okrugli kalup (krema bi trebala doći do ruba kalupa). Rasporedite maline po kremi pa stavite tortu u hladnjak na barem 1 sat. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.    Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+3)
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

Za Prhko čokoladno tijesto:

  • 165 g glatkoga brašna
  • 95 g maslaca, omekšaloga
  • 85 g šećera
  • 2 velika jaja, samo žutanjak
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • 9 g nezaslađenoga kakaa u prahu
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • sol 

Za kremu:

  • 100 ml slatkoga vrhnja
  • 10 ml meda svijetle boje
  • 200 g bijele čokolade
  • 80 g džema od malina

Za glazuru:

  • 250 g svježih malina
  • Šećer u prahu

Priprema:

Pripremite tijesto. Električnim mikserom kremasto umutite maslac i šećer pa umiješajte prstohvat soli, žutanjke i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao, dodajte ih smjesi od maslaca i šećera pa kratko mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u disk i prekrijte ga prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Na čistoj, pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na 3 mm debljine. Pobrašnite okrugli kalup s pomičnim dnom i stavite razvaljano tijesto u njega. Namažite ga džemom od malina i pecite 18 do 20 minuta. Ohladite pa izvadite tijesto iz kalupa. Nasjeckajte bijelu čokoladu i stavite je u vatrostalnu zdjelu. U lonac ulijte slatko vrhnje i med pa kuhajte dok tekućina ne zakipi, a onda njome prelijte čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku, baršunastu kremu. Ostavite da se ohladi pa ulijte u okrugli kalup (krema bi trebala doći do ruba kalupa). Rasporedite maline po kremi pa stavite tortu u hladnjak na barem 1 sat. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu. 

 

Prosjek: 5 (+3)
Link izvora / potpis autora:
Recept je preuzet iz knjige "Deserti – Academia Barilla "
Talijanske slastice za istinske sladokusce.
Gotovo svi deserti u ovoj knjizi najbolje su od svake regije, deserti koji su s godinama prerasli u poslastice cijeloga talijanskog naroda – poput cannola – remek-djela sicilijanskoga umijeća izrade slatkoga tijesta; izvorne pastiere – uskršnje pite, jednoga od napuljskih simbola sreće; rustikalne sbrisolone – mrvičastoga kolača od badema, neprikosnovenoga ponosa Mantove; i krepkoga pijemontskoga boneta, čvrstoga pudinga od amaretta.

Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: Deserti – Academia Barilla
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Lea N's

super, probat ću

ovo su moji recepti, lea

2
Slika korisnika LanaM's

Radila sam ga, jako, jako je ukusan kolač, preporučam!!!