Lička krumpirica sa čvarcima
Sastojci:
- 50 dag krumpira
- 20 dag kukuruznog brašna
- 15 dag čvaraka
- mast
- sol
Priprema:
Krumpir ogulite, operite, narežite na veće kolute i kuhajte u slanoj vodi. U napola kuhani krumpir umiješajte kukuruzno brašno, dodajte žlicu masti i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Ako se voda za to vrijeme nije prokuhala, tada je odlijte, smjesu posolite i dobro izmiješajte drvenom kuhačom i kuhajte još oko 10 minuta. Miješajte da ne progori. Čvarke i mast zagrijte, pa žlicom, koju svaki put umočite u vruću mast, oblikujte žličnjake i slažite u dublju zdjelu. Svaki red žličnjaka prelijte mašću i čvarcima. Krumpiricu poslužite toplu uz salatu od kiselog kupusa. Krumpir koji sadrži manje škroba nakon kuhanja ostaje čvrst, dok se brašnaste vrste, s većim sadržajem škroba, raskuha ju. Krumpir s manje škroba pogodan je za pečenje, za salate, za složence i dr., dok su brašnaste vrste bolje za pripravljanje pirea, tijesta i sličnih jela.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): ličko jelo / krumpirica sa čvarcima
- Sastojci: sol / mast / kukuruzno brašno / krumpir / čvarci