Marmelada od šipka
Šipak je plod divlje ruže koji dozrijeva u jesen, a preporučuje se za punjenje palačinki i za mazanje na kruh.
Sastojci:
- oko 2 kg šipka
- 0,75 kg šećera
- 0,75 l vode
priprema:
Beru se crveni plodovi šipka, koji se prvo očiste od cvjetne stapke pa se operu i kuhaju u malo vode dok ne omekšaju, otprilike oko 45 minuta. Kuhani šipak se ocijedi i propasira, i zatim se dobivena masa izvaže i stavi kuhati oko 20 minuta. Koliko ima pasiranog šipka toliko se izvaže šećera, prelije istom tom količinom vode i stavi da prokuha u drugoj posudi. Zatim se obje tekućine spoje i nastave kuhati dok se ne zgusnu, oko 1 sat. Marmelada se ohladi, stavi u čiste i u pećnici sterilizirane staklenke, zaveže celofanom i stavi na suho i hladno mjesto do upotrebe.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): marmelada od šipka / marmelada
- Sastojci: voda / šipak / šećer