Medenjaci
Ovako je moja baka radila medenjake. Još sad mogu osjetiti njihov miris u bakinoj kuhinji. Medenjaci obično omekšaju tek nakon 7 dana.
Sastojci:
- 35 dag brašna
- 1/4 vrećice praška za pecivo
- 15 dag margarina
- 20 dag šećera
- 2 jaja
- 10 dag oraha ili badema
- 1 žličica cimeta
- 2-3 žlice meda
- korica limuna
- bjelanjak za premazivanje
Priprema:
Prašak za pecivo jednakomjerno umiješajte u brašno, pa zajedno s margarinom dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, cimet, med, struganu koru limuna i sve dobro izradite u glatko tijesto. Tijesto mora odstajati na hladnom mjestu 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke koje ćete izrezati na jednakomjerne komade veličine oraha. Oblikujte kuglice, složite ih na namašćen lim za pečenje, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha. Pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: bjelanjak / brašno / cimet / jaja / margarin / med / orah / prašak za pecivo / šećer
Sigurno ste se bezbroj puta pitale kako napraviti domaće medenjake?! Ništa preteško...
Ovaj recept je ok. Ja bi samo dodala malo više brašna i malo više meda i oko 2 dag sode bikarbone.