20 dkg pšenice
2 glavice luka
1 češanj češnjaka
3 rajčice
1 grančica peršinovog lista
ulje, sol
Priprema:
Pšenicu večer prije dobro operite, stavite je u dosta hladne vode i na srednjoj vatri kuhajte samo 30 minuta. Zatim skinite s vatre, na posudu stavite poklopac, dobro ga učvrstite pa cijelu posudu pokrijte pernatim jastukom. Ostavite tako pokriveno preko noći a sutradan će pšenica biti još topla i potpuno skuhana. Tada je ocijedite. Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak a zatim oguljene i na komadiće narezane rajčice. Pirjajte zajedno dok sva tekućina ne ispari a zatim dodajte ocijeđenu pšenicu. Posolite i zajedno malo propirjajte. Možete poslužiti sa salatom i prženim ili kuhanim jajima ili s mesom i ribom, kuhanom ili pečenom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+2)
Inače, pšenicu možete pripraviti i slatku ako je skuhate na ovaj način, zatim ocijedite i dodate mlijeku s medom ili je skuhanu i ocijeđenu sameljete u stroju za mljevenje mesa pa umiješate med ili šećer vanilin-šećer, cimet i mljevene orahe. Možete je držati u hladnjaku nekoliko dana i poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem.
Sastojci:
- 20 dkg pšenice
- 2 glavice luka
- 1 češanj češnjaka
- 3 rajčice
- 1 grančica peršinovog lista
- ulje, sol
Priprema:
Pšenicu večer prije dobro operite, stavite je u dosta hladne vode i na srednjoj vatri kuhajte samo 30 minuta. Zatim skinite s vatre, na posudu stavite poklopac, dobro ga učvrstite pa cijelu posudu pokrijte pernatim jastukom. Ostavite tako pokriveno preko noći a sutradan će pšenica biti još topla i potpuno skuhana. Tada je ocijedite. Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak a zatim oguljene i na komadiće narezane rajčice. Pirjajte zajedno dok sva tekućina ne ispari a zatim dodajte ocijeđenu pšenicu. Posolite i zajedno malo propirjajte. Možete poslužiti sa salatom i prženim ili kuhanim jajima ili s mesom i ribom, kuhanom ili pečenom.