200 g domaćeg rogača
150 g šećera (obični kristal šećer)
korica jednog, neprskanog limuna
1 vanilin šećer ( po želji)
1 litra domaće rakije (Lozovače)
Priprema:
Rogač oprati u čistoj vodi i nasjeći na krupnije komade ( nije potrebno odvajati koštice), limun oprati i narezati koricu ( najbolje nožem za guljenje krumpira), sve sastojke staviti u bocu ( najbolje sa širokim grlom) i uliti 1 litru domaće rakije.
Sastojci za 1 litru likera:
200 g domaćeg rogača
150 g šećera (obični kristal šećer)
korica jednog, neprskanog limuna
1 vanilin šećer ( po želji)
1 litra domaće rakije (Lozovače)
Priprema:
Rogač oprati u čistoj vodi i nasjeći na krupnije komade ( nije potrebno odvajati koštice), limun oprati i narezati koricu ( najbolje nožem za guljenje krumpira), sve sastojke staviti u bocu ( najbolje sa širokim grlom) i uliti 1 litru domaće rakije.
Dobro zatvoriti i staviti na sunce 40-ak dana.
Jednom tjedno dobro protresti ( ne otvarajući bocu) u svrhu boljeg otapanja šećera.
Nakon 40-ak dana procijediti kroz fino cjedilo ( može i kroz čistu gazu) i ...uživati!
Živjeli!
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.1 (+20)
UPDATE 17.9.2018. Ovo je recept sa otoka Brača!
Sastojci za 1 litru likera:
-
200 g domaćeg rogača
- 150 g šećera (obični kristal šećer)
- korica jednog, neprskanog limuna
- 1 vanilin šećer ( po želji)
- 1 litra domaće rakije (Lozovače)
Priprema:
Rogač oprati u čistoj vodi i nasjeći na krupnije komade ( nije potrebno odvajati koštice), limun oprati i narezati koricu ( najbolje nožem za guljenje krumpira), sve sastojke staviti u bocu ( najbolje sa širokim grlom) i uliti 1 litru domaće rakije.
Sastojci za 1 litru likera:
- 200 g domaćeg rogača
- 150 g šećera (obični kristal šećer)
- korica jednog, neprskanog limuna
- 1 vanilin šećer ( po želji)
- 1 litra domaće rakije (Lozovače)
Priprema:
Rogač oprati u čistoj vodi i nasjeći na krupnije komade ( nije potrebno odvajati koštice), limun oprati i narezati koricu ( najbolje nožem za guljenje krumpira), sve sastojke staviti u bocu ( najbolje sa širokim grlom) i uliti 1 litru domaće rakije.
Dobro zatvoriti i staviti na sunce 40-ak dana.
Jednom tjedno dobro protresti ( ne otvarajući bocu) u svrhu boljeg otapanja šećera.
Nakon 40-ak dana procijediti kroz fino cjedilo ( može i kroz čistu gazu) i ...uživati!
Živjeli!
stvarno jako
sastojak po svome guštu !! :D
sastojak po svome guštu !! :D
Pozdrav, mozda bi bilo bolje staviti na tamnije mjesto i drzati 60-90 dana kao i orahov liker radi ocuvanja zdravih sastojaka...!
Ima još jedan problem.Ponovila sam postupak nakon godinu dana i nije to to,Prvi put su rogači bili suhi, pa su popili cca 2,5 dl rakije.Sljedeći put su bili mekaniji,ali zreli i nije to bilo to.Tako sam da bih dobila onaj prvi okus, kojem su se svi divili, dodala 1/4 svih sastojaka više.I onda je to opet bilo to.
Upravo je dovršena rogačuša po vašem receptu uz dodatak vanilije i malo korice naranče.Pomislils sam ide premalo šećera,ali rogačuša je pre, pre, predobra.
im ajoš jedna mala tajna za još bolji okus. uz sve navedeno ubacitei šaku mendula. bajama. badema, kako već zovete. a ja polovinu šećera zamijenit medom. mmmmm
Jako, jako piće,u pravu je Daniel....
a moja kombinacija likera od rogača je takva da pravim liker sa 5 litara rakije pa uz limun dodam i domaću naranču Vašintonku. Da, 5 litara, hehe
Da, netko još doda naranču, netko doda par zrna crne kave ili štapić vanilije, ali, meni osobno, je najdraži ovaj originalni, otočki recept, jer je jednostavan, a aroma samog rogača najbolje dolazi do izražaja!
U svakom slučaju nije nikakva greška dodati neki sastojak po svome guštu... bitno je da ne naruši osnovnu aromu ovoga pića!
Pozdrav!
Daniel
Daniel
Hvala na savjetu, iako sam negdje pročitala da može šljiva, poslušat ću Vas. Fini likerić, to kad napravimo jedan pravi party, pa da se malo podružimo svi i otvorimo koju litru rogačuše!Liker bi čak mogao i u salatu!
Samo naprijed!
Ovdje u Dalmaciji je to, pretežno, žensko piće( zato jer je sladak i izuzetno pitak), ali nedajte da vas prevari, dosta je jako piće(...jer mu je podloga naša prava dalmatinska lozovača), u svakom slučaju UŽIVAJTE!
Pozdrav!
Daniel
Daniel
Moram priznati da jako zanimljiv recept, za kojeg do dana današnjeg nisam nikad čula. A sad sam se odlučila čak da ću ga probati napraviti. Uvjerena sam da je ovaj liker i fin i ljekovit, i ovo bi se čak umjesto rakije dalo ponekad u kolače skombinirati!!!U liker idu suhe mahune ročaka? I još jedno pitanje, ako može, da li je ok šljiva umjesto lozovače?
Liker je odličan, a sigurno mu se može naći primjena i u kolačima.
Da, u liker se stavljaju suhe mahune rogača, a što se tiče šljive... tu kombinaciju baš i ne bih savjetovao, jer šljivovica već ima svoj, specifični okus, koji će zasigurno, promijeniti stvarni i jedinstveni okus rogača.
Pozdrav!
Daniel
Daniel