Srijemski ćevap
Pravi srijemski ćevap se pripravlja u vinogradu na žaru suhe vinove loze.
Sastojci:
- 1 kg svinjske vratine
- 80 dag luka
- 2 zelene paprike babure
- 2 rajčice
- ulje
- sol
Priprema:
Narezanu svinjsku vratinu stavite na dobro zagrijanu i nauljenu rešetku roštilja i pecite na laganoj vatri uz povremeno okretanje da se ravnomjerno ispeče. Za to vrijeme dok se vratina peče, luk, očišćenu papriku i rajčice narežite na kocke, posolite i promiješajte. Pripremite jednu dublju posudu, u koju ćete položiti u redove narezano povrće, te pečeno i posoljeno meso. Odozgo treba biti narezano povrće. Posudu poklopite, pa stavite na laganu vatru roštilja da se pirja. Za vrijeme pirjanja posudu povremeno protresite. Kada se povrće pirjanjem smanjilo na jednu trećinu, ćevap je zgotovljen. Poslužite toplo..
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): srijemski čevap / čevap
- Sastojci: ulje / svinjska vratina / sol / rajčice / paprike / luk
mi ćevape na srijemsi spremamo malo drugačije pa probajte ovu vertziju: uzmite po 30 dkg svinjetine od buta bez kosti i bravetine od buta bez kosti, 40 dkg zelene paprike, 30 g češnjaka, mala žličica mljevene paprike, papar po želji, masti ili ulje, paro lista od pastrnjaka i sol.
Meso se izreže na pola centimetra debele, male ploškice, paprika na pola centimetra široke kolute , luk na trakice, a češnjak i pastrnjak se sitno nasjeckaju. To se sve izmiješa sa solju i paprom i pusti stajati sat i pol vremena. U posudi zagrijemo mast, poprži meso i povrće, doda nešto juhe ili vode, poklopi se pa pusti polagano dinstati dok se meso i povrće ne smekšaju.