1 500 g miješanih školjki
300 g riže za rižot
100 ml maslinova ulja
150 g crvenog luka
4 režnja češnjaka
peršin list
250 g svježe rajčice
sol
papar
Način pripreme
Školjke stavite na vatru, poklopite i pustite nekoliko minuta da se otvore u vlastitom soku. Skinite s vatre, pustite da se ohlade i odvojite meso od ljuštura.
Na ugrijanome maslinove ulju popržite sitno sjeckani crveni luk i češnjak. Dodajte meso školjaka i na kockice narezanu svježu rajčicu. Nakratko prokuhajte, dodajte rižu i na laganoj vatri pirjajte dok se riža dobro ne ugrije. Miješajte podlijevajući bijelim vinom i vodom. Kad riža omekša, posolite, popaprite, pospite sjeckanim peršinom. Maknite s vatre, nakapajte maslinovim uljem, promiješajte i poslužite.
Savjet:
Rižot će biti ukusniji ako u njega dodate malo mesa rakovice.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 2.5 (+2)
Sastojci za četiri osobe
- 1 500 g miješanih školjki
- 300 g riže za rižot
- 100 ml maslinova ulja
- 150 g crvenog luka
- 4 režnja češnjaka
- peršin list
- 250 g svježe rajčice
- sol
- papar
Način pripreme
Školjke stavite na vatru, poklopite i pustite nekoliko minuta da se otvore u vlastitom soku. Skinite s vatre, pustite da se ohlade i odvojite meso od ljuštura.
Na ugrijanome maslinove ulju popržite sitno sjeckani crveni luk i češnjak. Dodajte meso školjaka i na kockice narezanu svježu rajčicu. Nakratko prokuhajte, dodajte rižu i na laganoj vatri pirjajte dok se riža dobro ne ugrije. Miješajte podlijevajući bijelim vinom i vodom. Kad riža omekša, posolite, popaprite, pospite sjeckanim peršinom. Maknite s vatre, nakapajte maslinovim uljem, promiješajte i poslužite.
Savjet:
Rižot će biti ukusniji ako u njega dodate malo mesa rakovice.
Link izvora / potpis autora: Viljam Cvek