Turli tava
Turli tava, sad si mislite kaaaaj? To je samo naziv jednog recepta koji ima da isprobate već danas ili sutra, i da mi javite kako vam je uspjelo. Malo da promijenite jelovnik, odlična promjena..Smješno ime, meso u glinenoj posudi sa svim i svačim, i to je sva mudrost...
Sastojci:
- 1 kg mješanog mesa - bilo janjetine, svinjetine, teletine
- 25 dag mrkve
- 25 dag paprike
- 50 dag luka
- 1 kg krumpira
- 30 dag patlidžana
- 50 dag bamije
- 25 dag mahuna
- 20 dag tikvica
- 50 dag rajčica
- 20 dag ulja
- 1 žlica mljevene paprike
- sol
- papar
priprema:
Narežite meso na komade, posolite, popržite na ulju (ali ne do kraja nego samo da porumeni). Dodajte mrkvu, papriku, luk, krumpir, patlidžane, bamije, mahune, tikvice i rajčice te polako pirjajte u poklopljenoj posudi, ali opet ne do kraja. Dodajte papar, crvenu papriku, sol i dobro promješajte. Na kraju sve skupa pretresite u glinenu posudu, doljevajte malo tople vode, pecite u pećnici dok meso i povrće postupno omekšaju.
Da ime je ustvari turskog porekla a jelo je sezonsko...i obiluje povrcem....jako je ukusno i zato se jede vrlo cesto u Makedoniji Kolicina i izbor povrca zavise od broja ljudi za koje se priprema i potrebno je srazmerno upotrebiti....svakako dozvoljene su varijacije ali sto vise to bolje !! Najvaznije je dovoljno dugo peci u rerni da postane gusto za jesti vuljuskom !!
Slažem se sa Vama da to nije za samo jednu osobu...to tako ne rade ni u Turskoj ni u Makedoniji, to je njihov recept, da , baš postoji koliko ja znam... a možete neke namirnice izostaviti. Vi bi najradije instrukcije i usput počastite ručkom? haha
Ovdje ima baš svega ubacanog u tavu, jel se može i bez pola toga? To vi improvizirate il baš postoji takav recept? Mislio to napraviti za vikend, ali puno namirnica za mene jednog i samog, hoće netko doći na ručak da se ne trudim bez veze? Poziv bez skrivenih namjera ;)