Svečana torta
Sastojci:
Smjesa:
- 10 jaja
- 2 limuna (sok i korica)
- 28 dag šećera u prahu
- 20 dag oštrog brašna
Krema:
- 1/4 l mlijeka
- 4 dag brašna
- 25 dag maslaca
- 25 dag šećera u prahu
- 3 vanilin-šećera
Preljev:
- 9 dag šećera
- 1,5 dl vrućeg mlijeka
- 3 žumanjka
- 9 dag šećera
- 1 mala žlica škrobnog brašna - (Gustina)
- 10 dag oguljenih prženih badema
Priprema:
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodavajte postepeno šećer, te dalje tucite i dodajte sok i koricu limuna, te jedan po jedan žumanjak naizmjence s brašnom. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u oblik za tortu koji ste prethodno obložili namazanim papirom. Tortu pecite na 200°C oko 50 minuta. Kad je pečena, ostavite da se hladi u otvorenoj pećnici, a zatim je izrežite na tri jednake ploške.
Krema: Brašno razmutite s malo hladnog mlijeka, te ga dodajte u preostalo vruće mlijeko i sve kratko prokuhajte da se zgusne. Posebno izmiješajte maslac, šećer i vanilin-šećer, te miješajući dodavajte žlicu po žlicu u ohlađenu gornju smjesu. Izmiješanu smjesu razdijelite na tri dijela. Zatim nadjenite tortu u 2 sloja, a trećim dijelom kreme premažite tortu izvana.
Preljev: U zdjelici popržite šećer do tamnožute boje, a zatim ga zalijte sa 1,5 dl vrućeg mlijeka i pustite da se šećer rastopi i prokuha u jednoličnu karamel-tekućinu. žumanjke, šećer i Gustin izmiješajte pjenasto i dodajte u karamel, te miješajući stavite da sve kratko prokuha, a zatim preljev ohladite. U ohlađeni preljev umiješajte bademe (koje ste prethodno ogulili, popržili i izrezali na štapiće) i njime prelijte cijelu tortu.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): Torte / torta / torte i slastice
- Sastojci: vanilin šećer / šećer u prahu / šećer / mlijeko / maslac / jaja / gustin / brašno / bademi