Svečana torta

recepti_bez_slike
Smjesa:  10 jaja  2 limuna (sok i korica) 28 dag šećera u prahu  20 dag oštrog brašna   Krema:  1/4 l mlijeka  4 dag brašna  25 dag maslaca  25 dag šećera u prahu  3 vanilin-šećera    Preljev:  9 dag šećera  1,5 dl vrućeg mlijeka  3 žumanjka  9 dag šećera  1 mala žlica škrobnog brašna - (Gustina)  10 dag oguljenih prženih badema  Priprema: Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodavajte postepeno šećer, te dalje tucite i dodajte sok i koricu limuna, te jedan po jedan žumanjak naizmjence s brašnom. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u oblik za tortu koji ste prethodno obložili namazanim papirom. Tortu pecite na 200°C oko 50 minuta. Kad je pečena, ostavite da se hladi u otvorenoj pećnici, a zatim je izrežite na tri jednake ploške.  Krema: Brašno razmutite s malo hladnog mlijeka, te ga dodajte u preostalo vruće mlijeko i sve kratko prokuhajte da se zgusne. Posebno izmiješajte maslac, šećer i vanilin-šećer, te miješajući dodavajte žlicu po žlicu u ohlađenu gornju smjesu. Izmiješanu smjesu razdijelite na tri dijela. Zatim nadjenite tortu u 2 sloja, a trećim dijelom kreme premažite tortu izvana.  Preljev: U zdjelici popržite šećer do tamnožute boje, a zatim ga zalijte sa 1,5 dl vrućeg mlijeka i pustite da se šećer rastopi i prokuha u jednoličnu karamel-tekućinu. žumanjke, šećer i Gustin izmiješajte pjenasto i dodajte u karamel, te miješajući stavite da sve kratko prokuha, a zatim preljev ohladite. U ohlađeni preljev umiješajte bademe (koje ste prethodno ogulili, popržili i izrezali na štapiće) i njime prelijte cijelu tortu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+774)
Evo torte koja je bila glavna novogodišnja zvijezda u našem domu. recept sam dobila od kolegice s posla, a s punim pravom nosi svoje ime.

Sastojci:

Smjesa: 

  • 10 jaja 
  • 2 limuna (sok i korica)
  • 28 dag šećera u prahu 
  • 20 dag oštrog brašna

 

Krema: 

  • 1/4 l mlijeka 
  • 4 dag brašna 
  • 25 dag maslaca 
  • 25 dag šećera u prahu 
  • 3 vanilin-šećera 

 

Preljev: 

  • 9 dag šećera 
  • 1,5 dl vrućeg mlijeka 
  • 3 žumanjka 
  • 9 dag šećera 
  • 1 mala žlica škrobnog brašna - (Gustina) 
  • 10 dag oguljenih prženih badema 

Priprema:

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodavajte postepeno šećer, te dalje tucite i dodajte sok i koricu limuna, te jedan po jedan žumanjak naizmjence s brašnom. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u oblik za tortu koji ste prethodno obložili namazanim papirom. Tortu pecite na 200°C oko 50 minuta. Kad je pečena, ostavite da se hladi u otvorenoj pećnici, a zatim je izrežite na tri jednake ploške. 

Krema: Brašno razmutite s malo hladnog mlijeka, te ga dodajte u preostalo vruće mlijeko i sve kratko prokuhajte da se zgusne. Posebno izmiješajte maslac, šećer i vanilin-šećer, te miješajući dodavajte žlicu po žlicu u ohlađenu gornju smjesu. Izmiješanu smjesu razdijelite na tri dijela. Zatim nadjenite tortu u 2 sloja, a trećim dijelom kreme premažite tortu izvana. 

Preljev: U zdjelici popržite šećer do tamnožute boje, a zatim ga zalijte sa 1,5 dl vrućeg mlijeka i pustite da se šećer rastopi i prokuha u jednoličnu karamel-tekućinu. žumanjke, šećer i Gustin izmiješajte pjenasto i dodajte u karamel, te miješajući stavite da sve kratko prokuha, a zatim preljev ohladite. U ohlađeni preljev umiješajte bademe (koje ste prethodno ogulili, popržili i izrezali na štapiće) i njime prelijte cijelu tortu.

Prosjek: 4 (+774)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)