Tripice (fileki) na sinjski
sastojci:
- 50 dag fileka
- 5 dag pršuta
- 10 dag suhe slanine
- 2 glavice luka
- 2 češanj češnjaka
- 2 žlice brašna
- 2 lovorova lista
- 4 zrna papra
- mljevena crvena paprika (slatka)
- 3 grančice peršinovog lista
- ulje
- ocat,
- papar
- sol
priprema:
Fileke dobro operite hladnom vodom, a zatim ih u hladnoj vodi držite 1 sat. Nakon toga stavite ih u prikladnu posudu s Jednom oljuštenom i prepolovljenom glavicom luka, jednim lovorovim listom i paprom u zrnu pa kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 2,5-3 sata (u ekspres-loncu 25 minuta). Skuhane fileke izvadite iz vode, ohladite ih i narežite na rezance. Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte narezane fileke i narezanu slaninu na kockice, nasjeckani peršinov list i češnjak usitnjavajte i gnječite da dobijete povezanu smjesu, pa zajedno malo popržite. Zatim ulijte procijeđenu juhu u kojoj su se kuhali fileki. Posolite, popapnte, dodajte na kockice narezani pršut i kuhajte zajedno 10 minuta. Zgotovljeno jelo zakiselite vinskim octom.
- Vrijeme pripreme: 4 sata
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): fileki
- Sastojci: ulje / slanina / pršut / peršinov list / papar / ocat / luk / lovorov list / fileki / crvena paprika / češnjak / brašno