50 dag mladog boba u zrnu
2 mrkve
2 krumpira
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica brašna
prstohvat majčine dušice
1 grančica peršinovog lista
ulje, vegeta, sol
Bob prelijte vrućom vodom, ostavite desetak minuta, zatim ga ocijedite i protrljajte dlanovima da odstranite vanjsku ljusku. Zatim na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte očišćenu i na kolute narezanu mrkvu i zajedno kratko popržite. Tada dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak, bob i oguljeni i na kockice narezani krumpir. Posolite, pospite vegetom, zalijte vodom da sve bude pokriveno i na srednjoj vatri kuhajte da povrće posve omekša. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte toplu vodu. U zgotovljeno jelo umiješajte kiselo vrhnje pomiješano s brašnom, pospite zdrobljenom majčinom dušicom i nasjeckanim peršinovim listom i zajedno na laganoj vatri kuhajte još 5 minuta.
Savjet: Razne vrste variva možete poslužiti i kao prilog uz meso i druga jela, ali i kao samostalna jela, što ovisi o načinu na koji su pripravljena.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.7 (+7)
Sastojci:
- 50 dag mladog boba u zrnu
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica brašna
- prstohvat majčine dušice
- 1 grančica peršinovog lista
- ulje, vegeta, sol
Bob prelijte vrućom vodom, ostavite desetak minuta, zatim ga ocijedite i protrljajte dlanovima da odstranite vanjsku ljusku. Zatim na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte očišćenu i na kolute narezanu mrkvu i zajedno kratko popržite. Tada dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak, bob i oguljeni i na kockice narezani krumpir. Posolite, pospite vegetom, zalijte vodom da sve bude pokriveno i na srednjoj vatri kuhajte da povrće posve omekša. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijte toplu vodu. U zgotovljeno jelo umiješajte kiselo vrhnje pomiješano s brašnom, pospite zdrobljenom majčinom dušicom i nasjeckanim peršinovim listom i zajedno na laganoj vatri kuhajte još 5 minuta.
Savjet: Razne vrste variva možete poslužiti i kao prilog uz meso i druga jela, ali i kao samostalna jela, što ovisi o načinu na koji su pripravljena.
Kad sam bila mala nisam baš pretjerano obožavala bob. Varivo od boba danas mi je čak opuštajući ručak da budem iskrena. Ono što bi htjela podijeliti s Vama, a tiče se boba, jest isto tako odlično varivo s bobom za ove ljetne vrućine. Pričam o vrivu s bobom, ječmom i tikvicama. 200 grama tikvica i 50 grama ječma bit će dovoljno, ječam morate na početku namočiti u hladnu vodu dva sata, a tikvice oprati i narezati baš kao u ovom receptu mrkvu. Ništa puno drugačije, ako imate nejasnoća, javite se