Umak od kopra
Sastojci:
- 2 žlice brašna
- 1 dl kiselog vrhnja
- 1 žumance
- 2 grančice kopra
- 1 žlica limunovog soka
- 2 žlice maslaca
- vegeta, sol
Priprema:
Na rastopljeni maslac dodajte brašno i kratko popržite da dobijete svijetlu zaprešku. Tada zalijte prvo s malo hladne vode, pa tek onda dodajte toplu vodu i neprestano miješajte da se ne stvore grudice. Posolite, pospite vegetom i uz miješanje kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta da se umak zgusne. Zgotovljeni umak sklonite s vatre pa umiješajte limunov sok, nasjeckani kopar i kiselo vrhnje razmućeno sa žumanjkom. Poslužite s kuhanom govedinom i junetinom, kuhanom ribom, kuhanom piletinom, kuhanim mladim krumpirom.
Savjet: Dobar umak ne smije prekriti karakterističan okus i miris jela uz koje se poslužuje, već mu je zadatak da ga istakne.
Savjet: Kopar ima ugodan i aromatičan miris. Stavlja se nasjeckan u već zgotovljeno jelo u svježem stanju, zamrznut, konzerviran u soli ili octu i osušen.
Savjet: Nakon dodavanja žumanca umak se više ne smije kuhati. Ako ga trebate održati toplim, posudu držite u toploj vodi ili na lagano zagrijanoj ploči štednjaka.
- Vaše oznake (tagovi): umak
- Sastojci: brašno / kiselo vrhnje / kopar / krumpir / limunov sok / maslac / vegeta
Žana, svi Vaši recepti za umake su odlični, baš sam primjetila i probala ih par, svaka čast. To iz neke kuharice, naučeno od mame ili bake ili eksperimentiranje?