Žličnjaci od snijega na starinski način

recepti_bez_slike
1 l mlijeka 5 bjelanjaka (snijeg) 5 žumanaca 10 dkg šećera 1 žličica brašna Priprema: Od bjelanjaka tuče se čvrsti snijeg od kojeg se oblikuju žličnjaci i onda ukuhavaju u kipuće mlijeko. Šećer se otopi, a kad postane svijetložut (karamel) i tekući, nalije se mlijeko i kuha dok se karamel ne otopi. Žumanjci se razmute s brašnom i s malo mlijeka te dodaju u ostalo mlijeko. Ta se smjesa tuče na vatri dok ne zavrije. Poslije se tuče dok se ne ohladi, ulije u zdjelu, a na smjesu slože kuhani žličnjaci. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+354)
Evo jednog zaista starog recepta...

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • 5 bjelanjaka (snijeg)
  • 5 žumanaca
  • 10 dkg šećera
  • 1 žličica brašna

Priprema:

Od bjelanjaka tuče se čvrsti snijeg od kojeg se oblikuju žličnjaci i onda ukuhavaju u kipuće mlijeko. Šećer se otopi, a kad postane svijetložut (karamel) i tekući, nalije se mlijeko i kuha dok se karamel ne otopi. Žumanjci se razmute s brašnom i s malo mlijeka te dodaju u ostalo mlijeko. Ta se smjesa tuče na vatri dok ne zavrije. Poslije se tuče dok se ne ohladi, ulije u zdjelu, a na smjesu slože kuhani žličnjaci.

Prosjek: 5 (+354)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Zrinka Svavoc's

Davorka, super, sad mi ok žlicanjaci...iako su naši stari to pravili kak su pravili! Snijeg ne smije kuhati nikako, to imajte na umu. Jel se nekome smanjio i postao onako malo žilav??

2
Slika korisnika davorka's

Slobodno stavite malo više šećera nego tu piše...malo mi ovo smotano, nemojte zamjeriti....
Žutanjke sa šećerom izmiješajte pjenasto i dodajte brašno, bjelanjke istucite u čvrst snijeg. U mlijeko stavite dio vanilijina štapića i ostavite da zakuha. Zatim mlijeko uklonite sa štednjaka i stavljajte žlicom snijeg u mlijeko i vratite posudu opet na plamenik, ali samo toliko da žličnjaci počinju kipiti. Brzo ih okrenite na drugu stranu te ih nakon nekoliko sekundi vadite i stavljajte u dublju zdjelu. Ponovite postupak dok ne skuhate sve žličnjake. Izmiješanu smjesu od žutanjaka prelijte istim kipućim mlijekom, dobro promiješajte i vratite u posudu. Kratko prokuhajte, miješajući (1-3 min) dok se preliv ne počne zgušnjavati. Na žličnjake nastrugajte malo limunove korice i prelijte vrućim prelivom, a po površini naribajte čokolade