2 jaja
100 g šećera
5 dcl ulja
5 dcl mlijeka
150 g brašna
100 g kakaa
Prašak za pecivo
Vanilin šećer
Priprema:
Odvojimo žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodamo šećer, vanilin šećer, ulje, mlijeko, dobro izmiješamo, brašno pomiješamo s kakaom i praškom za pecivom. Sve zajedno dobro promiješamo. Dodamo snijeg od bjelanjaka. Biskvit pečemo na 180 stupnjeva 15 minuta.
Sastojci za kremu od šumskog voća:
200g šumskog voća
150g šećera
150g pudinga od vanilije
Vanilin šećer
Priprema:
Svježe šumsko voće po šećeriti, zatim pirjati desetak min. uz lagano miješanje te zgusnuti pudingom od vanilije.
Sastojci za kesten pire:
1kg kestena
500 ml mlijeka
20 g šećera
25 ml ruma
500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Kuhane kestene ogulimo, oguljene kestene protisnemo u pire. Nalijemo mlijeko, šećer i rum pa kuhamo dok se sve ne prokljuća. Vrhnje za šlag istučemo, te sjedinimo sa kestenima.
Sastojci za čokoladni ganache:
100g čokolade
50 ml čokolade
Priprema:
Slatko vrhnje zagrijavam do vrenja, pa ga prelijem preko nasjeckane čokolade i miješamo dok se čokolade ne otopi., odnosno dok ne dobijemo glatku smjesu.
Kesten kuglice:
kuglica od kesten pirea uvaljana u pržene kestene poslužena u gnijezdu od šećernih niti
Sastojci za karamel umak:
100 g šećera
1 dcl vrhnja za kuhanje
5 g maslaca
Priprema:
Šećer rastopimo do zlatno žute boje zalijemo vrhnjem i dodamo maslac. Pustimo da se sve zajedno sjedini.
Uz desert poslužimo i pesto od mente.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+1)
Ivan Knezić-Prigorec iz Termi Jezerčica pobjednik je šestog izdanja kulinarskog natjecanja Chtef, Zagorski chef. Za titulu Zagorskog chefa natjecalo se, kao i proteklih pet godina 7 vrsnih kuhara u pripremi jela sa zadanim namirnicama. Ove godine je to bilo meso zagorske patke, zagorski mlinci i kesteni. Pobjednički desert je Tajanstvena šumska čarolija.
Sastojci za crni biskvit:
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 5 dcl ulja
- 5 dcl mlijeka
- 150 g brašna
- 100 g kakaa
- Prašak za pecivo
- Vanilin šećer
Priprema:
Odvojimo žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodamo šećer, vanilin šećer, ulje, mlijeko, dobro izmiješamo, brašno pomiješamo s kakaom i praškom za pecivom. Sve zajedno dobro promiješamo. Dodamo snijeg od bjelanjaka. Biskvit pečemo na 180 stupnjeva 15 minuta.
Sastojci za kremu od šumskog voća:
- 200g šumskog voća
- 150g šećera
- 150g pudinga od vanilije
- Vanilin šećer
Priprema:
Svježe šumsko voće po šećeriti, zatim pirjati desetak min. uz lagano miješanje te zgusnuti pudingom od vanilije.
Sastojci za kesten pire:
- 1kg kestena
- 500 ml mlijeka
- 20 g šećera
- 25 ml ruma
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Kuhane kestene ogulimo, oguljene kestene protisnemo u pire. Nalijemo mlijeko, šećer i rum pa kuhamo dok se sve ne prokljuća. Vrhnje za šlag istučemo, te sjedinimo sa kestenima.
Sastojci za čokoladni ganache:
- 100g čokolade
- 50 ml čokolade
Priprema:
Slatko vrhnje zagrijavam do vrenja, pa ga prelijem preko nasjeckane čokolade i miješamo dok se čokolade ne otopi., odnosno dok ne dobijemo glatku smjesu.
Kesten kuglice:
- kuglica od kesten pirea uvaljana u pržene kestene poslužena u gnijezdu od šećernih niti
Sastojci za karamel umak:
- 100 g šećera
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- 5 g maslaca
Priprema:
Šećer rastopimo do zlatno žute boje zalijemo vrhnjem i dodamo maslac. Pustimo da se sve zajedno sjedini.
Uz desert poslužimo i pesto od mente.
Link izvora / potpis autora: Ivan Knezić-Prigorec