Tajanstvena šumska čarolija

recepti_bez_slike
2 jaja 100 g šećera 5 dcl ulja 5 dcl mlijeka 150 g brašna 100 g kakaa Prašak za pecivo Vanilin šećer Priprema: Odvojimo žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodamo šećer, vanilin šećer, ulje, mlijeko, dobro izmiješamo, brašno pomiješamo s kakaom i praškom za pecivom. Sve zajedno dobro promiješamo. Dodamo snijeg od bjelanjaka. Biskvit pečemo na 180 stupnjeva 15 minuta. Sastojci za kremu od šumskog voća: 200g šumskog voća 150g šećera 150g pudinga od vanilije Vanilin šećer Priprema: Svježe šumsko voće po šećeriti, zatim pirjati desetak min. uz lagano miješanje te zgusnuti pudingom od vanilije. Sastojci za kesten pire: 1kg kestena 500 ml mlijeka 20 g šećera 25 ml ruma 500 ml vrhnja za šlag Priprema: Kuhane kestene ogulimo, oguljene kestene protisnemo u pire. Nalijemo mlijeko, šećer i rum pa kuhamo dok se sve ne prokljuća. Vrhnje za šlag istučemo, te sjedinimo sa kestenima. Sastojci za čokoladni ganache: 100g čokolade 50 ml čokolade Priprema: Slatko vrhnje zagrijavam do vrenja, pa ga prelijem preko nasjeckane čokolade i miješamo dok se čokolade ne otopi., odnosno dok ne dobijemo glatku smjesu. Kesten kuglice: kuglica od kesten pirea uvaljana u pržene kestene poslužena u gnijezdu od šećernih niti Sastojci za karamel umak: 100 g šećera 1 dcl vrhnja za kuhanje 5 g maslaca Priprema: Šećer rastopimo do zlatno žute boje zalijemo vrhnjem i dodamo maslac. Pustimo da se sve zajedno sjedini. Uz desert poslužimo i pesto od mente.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Ivan Knezić-Prigorec iz Termi Jezerčica pobjednik je šestog izdanja kulinarskog natjecanja Chtef, Zagorski chef. Za titulu Zagorskog chefa natjecalo se, kao i proteklih pet godina 7 vrsnih kuhara u pripremi jela sa zadanim namirnicama. Ove godine je to bilo meso zagorske patke, zagorski mlinci i kesteni. Pobjednički desert je Tajanstvena šumska čarolija.

Sastojci za crni biskvit:

  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 5 dcl ulja
  • 5 dcl mlijeka
  • 150 g brašna
  • 100 g kakaa
  • Prašak za pecivo
  • Vanilin šećer

Priprema:

Odvojimo žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodamo šećer, vanilin šećer, ulje, mlijeko, dobro izmiješamo, brašno pomiješamo s kakaom i praškom za pecivom. Sve zajedno dobro promiješamo. Dodamo snijeg od bjelanjaka. Biskvit pečemo na 180 stupnjeva 15 minuta.

Sastojci za kremu od šumskog voća:

  • 200g šumskog voća
  • 150g šećera
  • 150g pudinga od vanilije
  • Vanilin šećer

Priprema:

Svježe šumsko voće po šećeriti, zatim pirjati desetak min. uz lagano miješanje te zgusnuti pudingom od vanilije.

Sastojci za kesten pire:

  • 1kg kestena
  • 500 ml mlijeka
  • 20 g šećera
  • 25 ml ruma
  • 500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Kuhane kestene ogulimo, oguljene kestene protisnemo u pire. Nalijemo mlijeko, šećer i rum pa kuhamo dok se sve ne prokljuća. Vrhnje za šlag istučemo, te sjedinimo sa kestenima.

Sastojci za čokoladni ganache:

  • 100g čokolade
  • 50 ml čokolade

Priprema:

Slatko vrhnje zagrijavam do vrenja, pa ga prelijem preko nasjeckane čokolade i miješamo dok se čokolade ne otopi., odnosno dok ne dobijemo glatku smjesu.

Kesten kuglice:

  • kuglica od kesten pirea uvaljana u pržene kestene poslužena u gnijezdu od šećernih niti

Sastojci za karamel umak:

  • 100 g šećera
  • 1 dcl vrhnja za kuhanje
  • 5 g maslaca

Priprema:

Šećer rastopimo do zlatno žute boje zalijemo vrhnjem i dodamo maslac. Pustimo da se sve zajedno sjedini.
Uz desert poslužimo i pesto od mente.
 

Prosjek: 5 (+1)
Link izvora / potpis autora: Ivan Knezić-Prigorec
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)