1 kg govedine (but)
sol
bijeli papar
2 čaše (4 cl) konjaka
1/8 1 crvenog vina
30 g maslaca
glavica luka
vezica zelenja za juhu
lovorov list
kadulja
1/4 1 vruće juhe
vrećica sušenih ili svježih vrganja
čaša 20% kiselog vrhnja
Priprema:
Govedinu posolite i popaprite. Prelijte je konjakom i vinom i ostavite da se namače preko noći. U posudi ugrijte maslac i u njemu ispržite ocijeđeno meso. Dodajte krupno narezani luk, očišćeno i usitnjeno zelenje, lovorov list i kadulju. Pirjajte s mesom i češće okrenite. Zalijte marinadom od konjaka i malo prokuhajte. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 220 stupnjeva otprilike 1 ½ sat. Povremeno zalijte sokom od pečenja. Nakon pola sata izvadite začine i povrće, a stavite vrganje. Kad je meso pečeno, izvadite ga iz posude i vrganje
ostavite na toplom mjestu. Sok od pečenja kuhajte još 5 minuta, te ga zgusnite s kiselim vrhnjem. Meso narežite na ploške i složite na zagrijani tanjur. Umak s gljivama poslužite posebno. Uz ovo jelo prijaju kroketi od krumpira, fini grah ili u maslacu prženi svježi vrganji posuti peršinom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
Sastojci:
- 1 kg govedine (but)
- sol
- bijeli papar
- 2 čaše (4 cl) konjaka
- 1/8 1 crvenog vina
- 30 g maslaca
- glavica luka
- vezica zelenja za juhu
- lovorov list
- kadulja
- 1/4 1 vruće juhe
- vrećica sušenih ili svježih vrganja
- čaša 20% kiselog vrhnja
Priprema:
Govedinu posolite i popaprite. Prelijte je konjakom i vinom i ostavite da se namače preko noći. U posudi ugrijte maslac i u njemu ispržite ocijeđeno meso. Dodajte krupno narezani luk, očišćeno i usitnjeno zelenje, lovorov list i kadulju. Pirjajte s mesom i češće okrenite. Zalijte marinadom od konjaka i malo prokuhajte. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 220 stupnjeva otprilike 1 ½ sat. Povremeno zalijte sokom od pečenja. Nakon pola sata izvadite začine i povrće, a stavite vrganje. Kad je meso pečeno, izvadite ga iz posude i vrganje
ostavite na toplom mjestu. Sok od pečenja kuhajte još 5 minuta, te ga zgusnite s kiselim vrhnjem. Meso narežite na ploške i složite na zagrijani tanjur. Umak s gljivama poslužite posebno. Uz ovo jelo prijaju kroketi od krumpira, fini grah ili u maslacu prženi svježi vrganji posuti peršinom.