Za tijesto:
7 žumanjaka
1 jaje
10 dag šećera
10 dag mljevenih badema
7 dag mljevenih oraha
5 dag oštrog brašna
Nadjev:
50 dag koh-čokolade (za kuhanje)
5 dcl slatkog vrhnja
Postupak pripreme
Žumanjke i cijelo jaje izmiješati pjenasto sa šećerom. Bademe, orahe i brašno pomiješati i lagano dodati smjesi. U lim staviti papir za pečenje, uliti smjesu i peći 15 min. na 190 stupnjeva. Pečeno izvaditi iz lima, a papir pažljivo skinuti dok je sve još toplo, da se ne zalijepi. Opet staviti u lim, ostaviti hladiti. Nadjev: U rajnglicu staviti malo vode te na to 50 dag koh-čokolade (za kuhanje). Na laganoj vatri rastopiti, stalno miješajući. Dodati 5 dcl slatkog vrhnja, lagano sve miješati dok ne zakipi. Maknuti s vatre i miješati dok se ne ohladi. Krema se mora dugo miješati, dok se ne ohladi pa istuče kako bi bila flaumig, pjenasta. Staviti u hladnjak15 min. (dok ne postane sasvim hladno). Zatim sve mikserom izmiješati dok ne postane gusto, da se može namazati na tijesto. Sloj file na tijestu treba biti najmanje debljine tijesta. Staviti u hladnjak dok se ne stisne i dobro ohladi. Rezati na šnite i poslužiti hladno, može i sa šlagom. Može se spremiti i u duboko zamrzavanje i poslužiti kad dođu nenadani (ali dragi) gosti.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.2 (+5)
Sastojci
Za tijesto:
- 7 žumanjaka
- 1 jaje
- 10 dag šećera
- 10 dag mljevenih badema
- 7 dag mljevenih oraha
- 5 dag oštrog brašna
Nadjev:
- 50 dag koh-čokolade (za kuhanje)
- 5 dcl slatkog vrhnja
Postupak pripreme
Žumanjke i cijelo jaje izmiješati pjenasto sa šećerom. Bademe, orahe i brašno pomiješati i lagano dodati smjesi. U lim staviti papir za pečenje, uliti smjesu i peći 15 min. na 190 stupnjeva. Pečeno izvaditi iz lima, a papir pažljivo skinuti dok je sve još toplo, da se ne zalijepi. Opet staviti u lim, ostaviti hladiti. Nadjev: U rajnglicu staviti malo vode te na to 50 dag koh-čokolade (za kuhanje). Na laganoj vatri rastopiti, stalno miješajući. Dodati 5 dcl slatkog vrhnja, lagano sve miješati dok ne zakipi. Maknuti s vatre i miješati dok se ne ohladi. Krema se mora dugo miješati, dok se ne ohladi pa istuče kako bi bila flaumig, pjenasta. Staviti u hladnjak15 min. (dok ne postane sasvim hladno). Zatim sve mikserom izmiješati dok ne postane gusto, da se može namazati na tijesto. Sloj file na tijestu treba biti najmanje debljine tijesta. Staviti u hladnjak dok se ne stisne i dobro ohladi. Rezati na šnite i poslužiti hladno, može i sa šlagom. Može se spremiti i u duboko zamrzavanje i poslužiti kad dođu nenadani (ali dragi) gosti.