Jelenji gulaš sa suhim šljivama
Sastojci:
- 60 dag jelenjeg mesa
- 2 dl crnog vina
- lovorov list
- 4 zrna pimenta
- 10 zrna borovice
- 20 dag suhih šljiva
- 4 glavice luka
- 4 dag suhe slanine
- 5 žlica ulja
- sol
- papar
- 1 mesna kocka za juhu
- 2 dl kiselog vrhnja
- 1 dl slatkog vrhnja
Priprema:
U vino stavite lovorov list, piment i izgnječenu borovicu. Tom mješavinom prelijte suhe šljive bez koštica i ostavite da se mekšaju oko 1/2 sata. Meso izrežite na manje komade. Očišćeni luk i suhu slaninu sitno iskošite. Na ugrijanom ulju propržite izrezano meso. Kad se dobro zapeče sa svih strana, dodajte luk i slaninu i sve zajedno još kratko popecite. Posolite, popaprite i pokriveno pirjajte povremeno zalijevajući toplom juhom od kocke. Kada meso napola omekša, domiješajte šljive i oko 1 dl vina u kojem su se namakale šljive (piment i lovor prethodno izvadite). Zatim dalje pirjajte dok meso ne omekša. U međuvremenu pomiješajte kiselo i slatko vrhnje pa ga na umjerenoj temperaturi ukuhajte na oko 1 dl sadržaja, a zatim ga umiješajte u gotovi gulaš. Poslužite s domaćom tjesteninom, tzv. »špeclima«. Napomena: mesu od divljači odgovara slatkoća. Tako se najčešće uz jela od divljači poslužuju brusnice, slatko- kiselog okusa, a u jelenjem gulašu će suhe šljive blage slatkoće idealno zaokružiti okus tog rafiniranog jela.
- Vaše oznake (tagovi): jela od mesa
- Sastojci: brusnice / kocka za juhu / suhe šljive / slatko vrhnje / meso / luk / lovorov list