Jelenji gulaš sa suhim šljivama

recepti_bez_slike
60 dag jelenjeg mesa 2 dl crnog vina lovorov list 4 zrna pimenta 10 zrna borovice 20 dag suhih šljiva 4 glavice luka 4 dag suhe slanine 5 žlica ulja sol papar 1 mesna kocka za juhu 2 dl kiselog vrhnja 1 dl slatkog vrhnja Priprema: U vino stavite lovorov list, piment i izgnječenu borovicu. Tom mješavinom prelijte suhe šljive bez koštica i ostavite da se mekšaju oko 1/2 sata. Meso izrežite na manje komade. Očišćeni luk i suhu slaninu sitno iskošite. Na ugrijanom ulju propržite izrezano meso. Kad se dobro zapeče sa svih strana, dodajte luk i slaninu i sve zajedno još kratko popecite. Posolite, popaprite i pokriveno pirjajte povremeno zalijevajući toplom juhom od kocke. Kada meso napola omekša, domiješajte šljive i oko 1 dl vina u kojem su se namakale šljive (piment i lovor prethodno izvadite). Zatim dalje pirjajte dok meso ne omekša. U međuvremenu pomiješajte kiselo i slatko vrhnje pa ga na umjerenoj temperaturi ukuhajte na oko 1 dl sadržaja, a zatim ga umiješajte u gotovi gulaš. Poslužite s domaćom tjesteninom, tzv. »špeclima«.
Napomena: mesu od divljači odgovara slatkoća. Tako se najčešće uz jela od divljači poslužuju brusnice, slatko- kiselog okusa, a u jelenjem gulašu će suhe šljive blage slatkoće idealno zaokružiti okus tog rafiniranog jela. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2.7 (+3)

Sastojci:

  • 60 dag jelenjeg mesa
  • 2 dl crnog vina
  • lovorov list
  • 4 zrna pimenta
  • 10 zrna borovice
  • 20 dag suhih šljiva
  • 4 glavice luka
  • 4 dag suhe slanine
  • 5 žlica ulja
  • sol
  • papar
  • 1 mesna kocka za juhu
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 dl slatkog vrhnja

Priprema:

U vino stavite lovorov list, piment i izgnječenu borovicu. Tom mješavinom prelijte suhe šljive bez koštica i ostavite da se mekšaju oko 1/2 sata. Meso izrežite na manje komade. Očišćeni luk i suhu slaninu sitno iskošite. Na ugrijanom ulju propržite izrezano meso. Kad se dobro zapeče sa svih strana, dodajte luk i slaninu i sve zajedno još kratko popecite. Posolite, popaprite i pokriveno pirjajte povremeno zalijevajući toplom juhom od kocke. Kada meso napola omekša, domiješajte šljive i oko 1 dl vina u kojem su se namakale šljive (piment i lovor prethodno izvadite). Zatim dalje pirjajte dok meso ne omekša. U međuvremenu pomiješajte kiselo i slatko vrhnje pa ga na umjerenoj temperaturi ukuhajte na oko 1 dl sadržaja, a zatim ga umiješajte u gotovi gulaš. Poslužite s domaćom tjesteninom, tzv. »špeclima«.
Napomena: mesu od divljači odgovara slatkoća. Tako se najčešće uz jela od divljači poslužuju brusnice, slatko- kiselog okusa, a u jelenjem gulašu će suhe šljive blage slatkoće idealno zaokružiti okus tog rafiniranog jela.

Prosjek: 2.7 (+3)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)