Kiseli kupus
Kiseli kupus ukusan je izvor C vitamina i pravo zimsko jelo. Može se poslužiti na salatu ili kao prilog mesnim jelima.
Sastojci
- 1/2 kg ribanog kiselog kupusa
- 15 dkg slanine
- 1 glavica luka
- 1 žlčica mljevene crvene paprike
Priprema
Kupus isprati od kiseline i ostaviti u cjedilu da se dobro ocijedi. Slaninu narezati na kockice i staviti u zagrijan lonac i pržiti ga dok ne ispusti masnoću i malo se zastakli pa dodati na sitno narezani luk i još malo pržiti dok se i luk ne zastakli. Dodati kupus, podliti s malo vode i pirjati 45 minuta do sat vremena na slaboj vatri. Pred kraj dodati mljevenu crvenu papriku.
Na kockice narezati svinjetinu posoliti (vegeta, sol i papar) popržiti na ulu da meso poprimi lijepu boju. Smanjiti vatru staviti 1 žlicu crvene paprike promješati zaliti vodom pa dodati pola kg kiselog zelja sve zajedno dinstati po ukusu dosoliti. Kad je kuhano dodati malo razmućenog brašna da dobijemo gustoću sve zajedno još malo prokuhati poslužiti uz pire krumpir.
Krvavice i kiselo zelje.
Kiseli kupus sa kobasicama i svinjskim nogicama
Sastojci :1 kg kiselog kupusa,4, kobasice ,2 friške svinjske nogice,5-6 špica luka,1/2 struka perusimula,sol ,papar ,1/2 dcl šuga od poma i,žlica svinjske masti i 2 žlice suncokretova ulja.
Načim pripreme :
Staviti veču teču na vatru i uliti ulje i mast. Oprani kiseli kupus ubaciti u teču i mišati. Izrizati luk i petrusimul.Ubaciti u kupus .Žutiti. Oprane kobasice i očišćene nogice ubaciti u teču. Sve skupa žutiti. Dodati malo soli i papra. Uliti 1/2 dcl šuga od poma.Uliti vode da pokrije kiseli kupus. Naglo uzavriti pa smanjiti na lagano. Kuhati oko 1sat.
Dobar tek uz dobru čašu vranca.
kiseli kupus kuhati u juhi, dodati slanine i bijelog luka, kuhati dok ne bude gotov. kupus ocijediti od juhe, stavit ga u toc od pecenja i malo ga pec ili na tavi ili u pecnici. to je recept od samostana Andexs iz Bavarske pozdrav Tadic Zorkaiz Augsburga.