

Na svaki kg mesa:
3 dag soli
1 g salitre
1 g papra
češnjak
oko 1 dl vode
Postupak pripreme
Koristite najbolje meso za kobasice, meso od buta i lopatice je odličan izbor, mada možete koristiti i druge komade.
Uzmemo dvije trećine krtog i jednu trećinu masnog mesa. Meso narežemo na manje komade. Ponegdje se masno meso nareže rukom a nemasno samelje.
Mljeveno meso posolimo, popaprimo i pospemo salitrom te dolijemo procijeđenu vodu u kojoj se namakao istučeni češnjak. Tako pripremljeno meso mijesimo oko 1 sat.
Zatim ga ohladimo i uguramo u očišćena crijeva. Kobasice probodemo drvcem i ostavimo dva dana na zraku a zatim ih objesimo dva do tri dana u hladan dim. Ako kranjske kobasice nadijevamo mesom starih životinja, moramo dodati više vode.
Ako želimo kobasice što duže sačuvati i trošiti sirove, stavimo više slanine a manje vode. Crijeva čvrsto nadjenemo ostavimo kobasice četiri do pet dana u hladnom dimu.
U Štajerskoj u vodu od češnjaka dodaju malo istučenog kima.
Ako želimo kobasice odmah upotrijebiti, možemo povećati količinu vode na oko 1 1/4 - 1 1/2 dl na 1 kg mesa i ostaviti samo dva dana u dimu. Takve su kobasice vrlo sočne.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.3 (+7)
‹ Kranjske kobasice
najbolji recept
Kranjske kobasice ›
Sastojci
- Na svaki kg mesa:
- 3 dag soli
- 1 g salitre
- 1 g papra
- češnjak
- oko 1 dl vode
Postupak pripreme
Koristite najbolje meso za kobasice, meso od buta i lopatice je odličan izbor, mada možete koristiti i druge komade.
Uzmemo dvije trećine krtog i jednu trećinu masnog mesa. Meso narežemo na manje komade. Ponegdje se masno meso nareže rukom a nemasno samelje.
Mljeveno meso posolimo, popaprimo i pospemo salitrom te dolijemo procijeđenu vodu u kojoj se namakao istučeni češnjak. Tako pripremljeno meso mijesimo oko 1 sat.
Zatim ga ohladimo i uguramo u očišćena crijeva. Kobasice probodemo drvcem i ostavimo dva dana na zraku a zatim ih objesimo dva do tri dana u hladan dim. Ako kranjske kobasice nadijevamo mesom starih životinja, moramo dodati više vode.
Ako želimo kobasice što duže sačuvati i trošiti sirove, stavimo više slanine a manje vode. Crijeva čvrsto nadjenemo ostavimo kobasice četiri do pet dana u hladnom dimu.
U Štajerskoj u vodu od češnjaka dodaju malo istučenog kima.
Ako želimo kobasice odmah upotrijebiti, možemo povećati količinu vode na oko 1 1/4 - 1 1/2 dl na 1 kg mesa i ostaviti samo dva dana u dimu. Takve su kobasice vrlo sočne.