1 kg riže
1 kg glave (samo mesa)
povrće za juhu
1/2 kg pluća
30 dag topljene crijevne masti
papra prema ukusu
mažuran
nekoliko zrna korijandra
sol
oko 2 1/2 l juhe
1/2-3/4 l krvi
Postupak pripreme
Očišćenu i brzo opranu rižu skuhamo u većoj količini neslane vruće vode. Kuhamo lagano da zrna ostanu cijela i čvrsta. Ocijeđenu rižu razgrnemo na dasku da se ohladi. Glavu skuhamo s povrćem za juhu, meso odvojimo od kosti i krupnije sameljemo. Pluća posebno skuhamo i također sameljemo.
Sve sastojke stavimo u zdjelu odgovarajuće veličine, prelijemo ugrijanom mašću, umije¬šamo začine i sol. Lagano miješajući dolijemo toplu juhu i krv. Sve zajedno izmiješamo i tom smjesom nadjenemo pripremljena, narezana i na jednom kraju probodena crijeva. Krvavice kuhamo u vrućoj vodi malo ispod vrelišta.
Kuhane su kada na ubod igle ne izlazi više krv. Kuhane uhvatimo rukom, polijemo mlakom vodom da isperemo masnoću i složimo na dasku. Kada se malo ohlade, okrenemo ih na drugu stranu. U protivnom, crijevo će omekšati i puknuti prilikom pečenja.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+1)
‹ Pečene krvavice
najbolji recept
Sastojci
- 1 kg riže
- 1 kg glave (samo mesa)
- povrće za juhu
- 1/2 kg pluća
- 30 dag topljene crijevne masti
- papra prema ukusu
- mažuran
- nekoliko zrna korijandra
- sol
- oko 2 1/2 l juhe
- 1/2-3/4 l krvi
Postupak pripreme
Očišćenu i brzo opranu rižu skuhamo u većoj količini neslane vruće vode. Kuhamo lagano da zrna ostanu cijela i čvrsta. Ocijeđenu rižu razgrnemo na dasku da se ohladi. Glavu skuhamo s povrćem za juhu, meso odvojimo od kosti i krupnije sameljemo. Pluća posebno skuhamo i također sameljemo.
Sve sastojke stavimo u zdjelu odgovarajuće veličine, prelijemo ugrijanom mašću, umije¬šamo začine i sol. Lagano miješajući dolijemo toplu juhu i krv. Sve zajedno izmiješamo i tom smjesom nadjenemo pripremljena, narezana i na jednom kraju probodena crijeva. Krvavice kuhamo u vrućoj vodi malo ispod vrelišta.
Kuhane su kada na ubod igle ne izlazi više krv. Kuhane uhvatimo rukom, polijemo mlakom vodom da isperemo masnoću i složimo na dasku. Kada se malo ohlade, okrenemo ih na drugu stranu. U protivnom, crijevo će omekšati i puknuti prilikom pečenja.