1 guska
suhe slanine
vinskog octa
sol
5 — 6 zrna papra (po mogućnosti bijelog)
1 grančicu ružmarina
ulje
3 režnja češnjaka
2 — 3 limuna
čašu prošeka ili vina
Postupak pripreme
Meso divlje guske može biti vrlo tvrdo, zato u 2 litre vode skuhajte dosta octa, sol, papar, 2—3 žlice ulja i ružmarina, pa još kipuće prelijte preko guske. Ostavite da stoji dva dana, ocijedite, pa nabodite (našpikajte) komadićima suhe slanine. Stavite u lim, prelijte s dosta ulja, pa pecite dugo i polako. Zalijevajte sokom, kao i s malo ocijeđena rasola. Kad je već gotova, u zdjelici promiješajte sasvim sitno zgnječeni češnjak, sok od limuna i ulja da dobijete glatki umak. Izvadite gusku, stavite na pladanj (cijelu ili narezanu), pa mješavini u zdjelici dodajte procijeđeni sok od pečenja i time prelijte gusku.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+3)
Sastojci
- 1 guska
- suhe slanine
- vinskog octa
- sol
- 5 — 6 zrna papra (po mogućnosti bijelog)
- 1 grančicu ružmarina
- ulje
- 3 režnja češnjaka
- 2 — 3 limuna
- čašu prošeka ili vina
Postupak pripreme
Meso divlje guske može biti vrlo tvrdo, zato u 2 litre vode skuhajte dosta octa, sol, papar, 2—3 žlice ulja i ružmarina, pa još kipuće prelijte preko guske. Ostavite da stoji dva dana, ocijedite, pa nabodite (našpikajte) komadićima suhe slanine. Stavite u lim, prelijte s dosta ulja, pa pecite dugo i polako. Zalijevajte sokom, kao i s malo ocijeđena rasola. Kad je već gotova, u zdjelici promiješajte sasvim sitno zgnječeni češnjak, sok od limuna i ulja da dobijete glatki umak. Izvadite gusku, stavite na pladanj (cijelu ili narezanu), pa mješavini u zdjelici dodajte procijeđeni sok od pečenja i time prelijte gusku.