Punjeni kulini
Čitateljica Tanja Jelavić iz Splita poslala nam je svoj recept za kobasice od svinjskog crijeva.
Sastojci
- 4-5 komada velikih svinjskih crijeva
- 1-1,5 kg kupusa
- 10 dkg suvica
- 2 mala krumpira
- sol, papar, malo cimeta, oraščića, luka i petrusimula.
Priprema
Kupus se izriba pa se dodaju suvice, luk, petrusimul, oraščić, cimet, izribani krompir, sol i papar. Sve se to skupa dobro izmiješa. Napune se kulini i krajevi zavežu koncem. Crijeva sa salom se ostave unutra i u njih se puni mješavina. Vanjska strana crijeva je glatka.
Kulini se kuhaju oko 30-40 minuta i izbockaju da izađe zrak, odnosno izduše se kulini, pa se izvade iz vode.
Peku na gradele ili frigaju na suncokretovom ulju.
Ovo je stari splitski recept, a za one koji ne vladaju dijalektom evo i pojašnjenja
kulini = svinjska crijeva
suvice = grožđice
petrusimul = peršin