Kolač s makom i trešnjama
Sastojci
- 200 g maslaca sobne temperature (može i 250 g)
- 200 g šećera
- 5 jaja
- 20 dkg brašna pola vrećice praška za pecivo
- 150 g mljevenog maka
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice ruma
- 1 čajna žlica cimeta
- 20 dkg trešanja (ili višanja)
- ribana čokolada i šećer u prahu za posipanje
Priprema
U dobro, pjenasto izmješani maslac i šećer dodavati jedno po jedno cijelo jaje. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i umiješajte u smjesu.
Odvojiti 1/3 smjese u koju se umiješa mak, mlijeko, rum i cimet. Kalup za kuglof (ili duguljasti uski rebrasti kalup) namastiti i pobrašniti. Na dno i uz rubove kalupa u tankom sloju rasporediti žutu smjesu, a u preostalu udubinu staviti smjesu od maka. Odozgora zaravnati. Trešnje očišćene od koštica rasporediti i utisuniti u smjesu (neke dublje, neke pliće).
Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko jedan sat (ukoliko potamni, kolač pokriti folijom). Po potrebi nakon 20-ak minuta pečenja, kolač odozgora zarezati nožem da bi se ravnomjerno pekao. Pečeni kolač izvaditi iz pečnice i ostaviti da se 20-ak minuta hladi u kalupu, a onda ga prebaciti na tanjur da se dokraja ohladi. Ohlađeni kolač posipati ribanom čokoladom i/ili šećerom u prahu.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): kolač / kolači i slastice / kuglof / trešnje / višnje / kolači s čokoladom
- Sastojci: jaja / jaje / mak / maslac / ribana čokolada / rum / trešnje / višnje
Ovo može biti i svečana slastica, za neke važnije prigode, a Zec se tu upucava ;)
super recept
Davorkice, ajde da probamo kolač sa makom i šljivama, mislim da bi mogao biti fini ;)
Ostalo su Vam dva puta navedeni sastojci...
Jednom sam po istom receptu probala umjesto trešanja staviti šljive, šta ću, nisam imala trešanja, a recept mi baš O.K.