Marinirane srdele
Naši omjeri su za 4 osobe ako ćete posluživati kao predjelo, a za samostalni obrok trebate barem dvostruku količinu. Ne morate se bojati da će biti previše, budući se ovako pripremljene srdele mogu čuvati nekoliko dana u hladnjaku.
Sastojci
- 60 dkg srdele
- 2 glavice crvenog luka (cca 20 dkg)
- 2 lista lovora
- papra u zrnu po ukusu (cca 2 dkg)
- 0,5 dcl maslinovog ulja za marinadu
- 1 dcl biljnog ulja za prženje
- oštrog brašna za paniranje
- sol po ukusu
- 1 limun
- 0,5 dcl vinskog octa
Preprema
Srdele očistiti od iznutrica i glave, oprati i pustiti da se dobro ocijede (ako se ne ocijede dobro, trgat će se u prženju). Kad su se dobro ocijedile, malo posoliti pa uvaljati u brašno. Pržiti ih treba u dubokoj masnoći dok ne dobiju hrskavu koricu i zlatnožutu boju (ali treba voditi računa da se ne presuše). Kad su pržene, slagati ih u posudu jednu do druge poput crijepa . Luk očistiti i narezati na kolutiće. Na maslinovom ulju prepržiti kolutiće da uvenu, dodati lovor, biber u zrnu (po želji i par iglica ružmarina), vinski ocat i malo vode, tako da sve prekrije luk i pustiti da prokuha nekoliko minuta. Ovom marinadom preliti srdele i ostaviti da se sve ohladi sat dva (najbolje je preko noći). Treba paziti da srdele uvijek budu prekrivene tekućinom od marinade. Servirati na tanjur zajedno s lukom i umakom te aranžirati kriškom limuna.
ja pečem srdele na gradelama pa mariniram ali ovaj način mi se više sviđa.Dobro društvo i čaša crnog vina ...raj
Ovo mi je dobro!
Ovo mi je dobro!