Ričet

Autor: tatjana   (palac x 20541) |moji recepti

1
recepti_bez_slike
20 dkg graha 15 dkg ječma 30 dkg suhog mesa 15 dkg mrkve 3 češnja češnjaka list lovora sol i papar po ukusu Priprema Grah namočiti preko noći, odnosno dan ranije. Staviti grah u hladnu vodu i kad voda zavrije, procijediti, baciti vodu te naliti novu i kuhati ga sat vremena. Ječam također namočiti dan ranije. U odvojeni lonac staviti ječam u hladnu posoljenu vodu i kuhati 45 minuta. Odvojeno skuhati meso s lovorovim listom i par zrnaca cijelog papra. Kad su ovi sastojci kuhani, na ulju propirjati mrkvicu nasjeckanu na kolutiće, dodati usitnjeni češnjak, malo promješati i dodati grah, ječam i kuhano meso (narezano na kockice). Sve sastojke podliti vodom u kojoj se kuhao ječam (do željene gustine) i prokuhati još 15-ak minuta. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.1 (+12)
Udomaćeno jesensko-zimsko jelo domišljatost je u kombiniranju oskudnih namirnica na kojima su odrasli generacije naših krajeva. Jedna od mnogobrojnih varijacija s grahom, stara je receptura ričeta, odnosno graha s ječmom.

Prema modernim trendovima u kombiniranju hrane, ova kombinacija grahorica i žitarica sasvim odgovara suvremenom poimanju zdrave ishrane.

Sastojci

  • 20 dkg graha
  • 15 dkg ječma
  • 30 dkg suhog mesa
  • 15 dkg mrkve
  • 3 češnja češnjaka
  • list lovora
  • sol i papar po ukusu

Priprema

Grah namočiti preko noći, odnosno dan ranije. Staviti grah u hladnu vodu i kad voda zavrije, procijediti, baciti vodu te naliti novu i kuhati ga sat vremena. Ječam također namočiti dan ranije. U odvojeni lonac staviti ječam u hladnu posoljenu vodu i kuhati 45 minuta. Odvojeno skuhati meso s lovorovim listom i par zrnaca cijelog papra. Kad su ovi sastojci kuhani, na ulju propirjati mrkvicu nasjeckanu na kolutiće, dodati usitnjeni češnjak, malo promješati i dodati grah, ječam i kuhano meso (narezano na kockice). Sve sastojke podliti vodom u kojoj se kuhao ječam (do željene gustine) i prokuhati još 15-ak minuta.

Prosjek: 4.1 (+12)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)