Varivo od poriluka
Uz trend povratka "jela na žlicu" prijedlog za jednostavan i ukusan ručak. Uz varivo od poriluka možete poslužiti "faširance".
Sastojci
- 1/2 kg poriluka (tri srednja ili dva veća poriluka)
- 2 - 3 kom krumpira
- 100 gr slanine ili pancete
- 50 -100 gr sušena kobasice (češnjovka) - nije obavezno
- češnjak, sol, mljeveni papar, peršin
- zaprške od 3 žlice brašna ili 5 žlica zobenih pahuljica
Priprema
Poriluk očistiti, oprati, narezati na kolutiće, blanširati u kipućoj vodi 2-3 min, ocijediti. Sitno narezati slaninu i češnjovku, staviti u lonac i dodati vode tek da pokrije špek i češnjovku i kuhati na tihoj vatri 20-30 minuta pa dodati blanširani poriluk, doliti vode da sve sastojke prekrije i kuhati 15-20 minuta.
Posebno skuhati krumpir narezan na sitnije kockice u slanoj (10 do15 min) pa ga dodati u poriluk, ako je potrebno dosoliti Popapriti i dodati sitno nasjeckan češnjak i zobene pahuljice koje smo prethodno namakali u vrućoj vodi 30 min.da nabubre. (može se napraviti i zaprška od 3 žlice brašna)
Na tihoj vatri kuhati još desetak minuta dobro promješati, maknuti s vatre i dodati nasjeckani peršin.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Vaše oznake (tagovi): Kuhati / luk / tradicionalno
- Sastojci: krumpir / papar / peršin / poriluk / varivo / zobene pahuljice