800 gr keksa petits beurre
150 gr suhih grožđica
4-5 naranči
200 gr badema
200 gr oraha
paketić datulja
250 gr maslaca
10 žlica šećera
2 jaja
Priprema:
Samljeti kekse, suhe grožđice namočiti u rum.
Koru od 4-5 naranči kuhati da vare oko 10 do 15 min, ocijediti ih i narezati na male kockice (može se kora od jedne naranče zamijeniti i sa jednom korom od limuna).
Narezati bademe, narezati orahe, nasjeckati sitno paketić datulja.
Mikserom dobro izmutiti maslac sa šećerom i dva cijela jaja.
Sve sastojke dobro promiješati, ako je previše suho, dodati po potrebi kiselog vrhnja.
Kad je sve dobro promiješano, staviti na tacnu za kolače i oblikovati konačni izgled kolača te ga preliti preljevom od čokolade kojeg smo napravili od 100 gr. čokolade za kuhanje, 2 - 3 jušne žlice mlijeka i 5 gr (veličina oraha) maslaca otopiti na pari i preliti preko kolača kad je preljev već malo ohlađen.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+2)
Ovo je najdraži kolač moje braće. Na žalost, u maminoj bilježnici je pisan davno i mnogo toga se jedva nazire. Nisam često "asistirala" dok ga je mama pripremala, no sjećam se od prilike svih sastojaka, a kako je to recept koji je moja mama sama izmislila, mislim da su određeni sastojci fakustativni, kao i njihova količina. U svakom slučaju, kolač je veoma ukusan i prava je kalorijska bomba, ali smo ga mi uvijek rado jeli.
Ovaj recept naprosto moram napisati stoga da bi ga i moja nevista mogla pronaći na internetu i napraviti ga mom bratu koji ga obožava i svaki put me pita kad ću mu poslati recept.
Eto, moj dragi Mus, sad će Sandrine moći napraviti Kasato naše mame!
U slast svima koji ga naprave!
Napomena: Ovaj kolač se ne peče i kao takav je idealan za brzu pripremu!
Sastojci:
- 800 gr keksa petits beurre
- 150 gr suhih grožđica
- 4-5 naranči
- 200 gr badema
- 200 gr oraha
- paketić datulja
- 250 gr maslaca
- 10 žlica šećera
- 2 jaja
Priprema:
Samljeti kekse, suhe grožđice namočiti u rum.
Koru od 4-5 naranči kuhati da vare oko 10 do 15 min, ocijediti ih i narezati na male kockice (može se kora od jedne naranče zamijeniti i sa jednom korom od limuna).
Narezati bademe, narezati orahe, nasjeckati sitno paketić datulja.
Mikserom dobro izmutiti maslac sa šećerom i dva cijela jaja.
Sve sastojke dobro promiješati, ako je previše suho, dodati po potrebi kiselog vrhnja.
Kad je sve dobro promiješano, staviti na tacnu za kolače i oblikovati konačni izgled kolača te ga preliti preljevom od čokolade kojeg smo napravili od 100 gr. čokolade za kuhanje, 2 - 3 jušne žlice mlijeka i 5 gr (veličina oraha) maslaca otopiti na pari i preliti preko kolača kad je preljev već malo ohlađen.
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini